Lignje su dobar izvor vitamina B12 i B6 koji su potrebni tijelu za zdravlje krvi te vitamina B6 za zaštitu srca od moždanog udara. Ovo je jako dobar razlog za pripremu lignji u tavi.
Sastojci za pripremu lignji u tavi:
- 4 komada smrznutih lignji
- 1 crvena, 1 zelena i 1 žuta paprika
- 80 g graška
- 3 žlice biljnog ulja
- sol i svježe mljeveni papar
- 6 žlica sake ili bijelo vino
- 4 žlice soja umaka
- 40 g neslanog maslaca
- 4 kriške bageta
Priprema lignji u tavi:
Lignje odmrznite i dobro ocijedite. Zatim ih narežite na 4-5 cm duge komade. Paprike operite i odrežite te ih narežite na fine trakice. Slijede ostali koraci pripreme lignji u tavi.
U tavi zagrijte ulje, stavite povrće, propirjajte ga, lagano posolite i popaprite i stavite na toplo. Lignje otprilike 1 minutu s poklopcem. Okrenite lignje, dodajte ostale komade lignji i nastavite kuhati još 5 minuta poklopljeno. Maknite posudu s vatre i ostavite lignje da se neko vrijeme mariniraju.
Dodajte bijelo vino, sojin umak i maslac te umakom glazirajte lignje. Gornji dio lignje narežite na kolutiće i posložite na pladanj s ostalim komadima. Dodajte poprženo povrće, lignje prelijte ostatkom umaka i poslužite s prepečenim ploškama baguettea. Priprema lignji u tavi ovdje završava.