Bolonjez umak je mesni umak na bazi rajčice koji se lako priprema i savršen je za svaku tjesteninu! U ovom receptu, govedina i svinjetina se pomiješaju s lukom, češnjakom i začinima i kuhaju dok se ne zgusne. Priprema bolonjeza na ovaj način omogućava smrzavanje i podgrijavanje, što ga čini savršenim obrokom za radnu večer!
Ovo su sastojci za pripremu bolonjeza:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 zgnječena češnja češnjaka
- 1 glavica luka sitno nasjeckana
- 1 mrkva sitno narezana
- 1 celer narezan na sitne kockice
- 400 g mljevene govedine
- 200 g mljevene svinjetine
- 1,5 šalica crnog vina ili goveđe juhe
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- 800 g cijelih rajčica sa sokom
- 4 žlice paste od rajčice
- 1 žličica začina
- 1 list lovora
- pola žličice soli
- ¼ žličice crnog papra
- špageti
Priprema bolonjeza:
Na ulju na srednje jakoj vatri dinstajte luk dok ne počne omekšavati, oko 3-4 minute. Dodajte češnjak, mrkvu i celer. Kuhajte dok ne omekšaju, dodatnih 5 minuta. Dodajte govedinu i svinjetinu. Ocijedite masnoće. Dodajte vino i pirjajte dok ne ispari, oko 7-9 minuta. Dodajte mlijeko i kuhajte dok ne ispari, oko 6-7 minuta.
Umiješajte pastu od rajčice, talijanske začine, rajčice sa sokom i lovorov list. Žlicom izlomite rajčice. Poklopite i pirjajte 30 minuta ili dok se ne zgusne. Začinite solju i paprom po ukusu. U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i ostavite 1,5 šalicu vode za tjesteninu. Prelijte tjesteninu umakom i po potrebi dodajte vodu za tjesteninu da se razrijedi. Poslužite vruće s parmezanom. To je to, upravo tako izgleda priprema bolonjeza. Dobar tek.