Prhko tijesto sa sodom bikarbonom nije nova stvar. To su koristili naši predci kada još nisu znali za prašak za pecivo. Osim u kuhinji i slastičarstvu, soda bikarbona ima niz područja gdje se može primjenjivati, odnosno ne postoji područje u domaćinstvu u kojem ona nema svoju vrijednost.
Prhko tijesto sa sodom bikarbonom koristi se kada u kućanstvu nedostaje prašak za pecivo, no malo tko zaista koristi kao zamjenu. Razloga je mnogo zašto biste trebali koristi kao zamjenu, a prvi i glavni je taj da je zdraviji od praška za pecivo, a učinak mu je jednak, ako ne i bolji.
Stoga, bilo bi dobro da prestane koristiti i kupovati prašak za pecivo, već da pripremate prhko tijesto sa sodom bikarbonom. Način na koji se priprema prhko tijesto sa sodom bikarbonom jest da 1 žličica sode zamjenjuje 2 žličice praška za pecivo. I to je to, sva mudrost koju morate znati za upotrebu sode u prhkom tijestu!