Svijet pita /

Prhka pita od blitve oduševit će sve ljubitelje pita

Image

Prhka pita od blitve oduševit će sve ljubitelje pita. Donosimo provjereni recept za ukusnu i prhku pitu od blitve.

20.10.2022.
10:47
VOYO logo

Prhka pita od blitve je zdrava, a ujedno i ukusna slastica koja može biti zamjena za kolače. Prhka pita od blitve ne zahtjeva puno sastojaka, a jednostavna je za pripremu. Kako se priprema prhka pita od blitve?

Sastojci za prhku pitu od blitve:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 šalice brašna
  • malo maslinovog ulja
  • 1/2 šalice hladne vode
  • prstohvat soli
  • crveni luk, isjeckan na sitne kockice
  • 4 češnja češnjaka, mljeveni
  • 1 kg blitve, stabljike narezati na sitne kockice, a listove natrgati
  • 3/4 žličice crvene paprike
  • 1/2 šalice naribanog parmezana
  • naribana korica limuna i svježi limunov sok

Priprema prhke pite od blitve:

U zdjeli pomiješajte brašno, maslinovo ulje, hladnu vodu i sol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promiješajte vilicom da se sjedini, zatim preokrenite na radnu površinu i mijesite 1 minutu. Pokrijte tijesto za prhku pitu od blitve plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta.

U velikom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak, kuhajte dok luk ne počne omekšavati, oko 2 minute. Dodajte stabljike blitve i listiće, crvene paprike.

Kuhajte dok stabljike ne počnu omekšavati, oko 2 minute.

Ubacite listove blitve u lonac, začinite solju i paprom. Smanjite vatru na srednju, poklopite i kuhajte dok listovi blitve ne uvenu, oko 4 minute. Otklopite i kuhajte uz povremeno miješanje dok blitva ne omekša, oko 4 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijedite, istiskujući što više tekućine. Smjesu blitve stavite u veliku zdjelu i pomiješajte s parmezanom, brašnom, limunovom koricom i sokom. Posolite i popaprite.

Dvije trećine tijesta razvaljajte u krug od 30 cm i stavite u okrugli kalup za tortu. Donju koru napunite smjesom od blitve. Preostalo tijesto razvaljajte u krug. Stavite preko punjenja. Stisnite rubove tijesta i uvucite da se zatvore. Vilicom napravite nekoliko rupica na tijestu kako se ne bi napuhnulo prilikom pečenja. Pomiješajte žumanjak sa žličicom vode i premažite tijesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite peći pitu u pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa oko sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo