Prhka pita od blitve je zdrava, a ujedno i ukusna slastica koja može biti zamjena za kolače. Prhka pita od blitve ne zahtjeva puno sastojaka, a jednostavna je za pripremu. Kako se priprema prhka pita od blitve?
Sastojci za prhku pitu od blitve:
- 2 šalice brašna
- malo maslinovog ulja
- 1/2 šalice hladne vode
- prstohvat soli
- crveni luk, isjeckan na sitne kockice
- 4 češnja češnjaka, mljeveni
- 1 kg blitve, stabljike narezati na sitne kockice, a listove natrgati
- 3/4 žličice crvene paprike
- 1/2 šalice naribanog parmezana
- naribana korica limuna i svježi limunov sok
Priprema prhke pite od blitve:
U zdjeli pomiješajte brašno, maslinovo ulje, hladnu vodu i sol.
Promiješajte vilicom da se sjedini, zatim preokrenite na radnu površinu i mijesite 1 minutu. Pokrijte tijesto za prhku pitu od blitve plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta.
U velikom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak, kuhajte dok luk ne počne omekšavati, oko 2 minute. Dodajte stabljike blitve i listiće, crvene paprike.
Kuhajte dok stabljike ne počnu omekšavati, oko 2 minute.
Ubacite listove blitve u lonac, začinite solju i paprom. Smanjite vatru na srednju, poklopite i kuhajte dok listovi blitve ne uvenu, oko 4 minute. Otklopite i kuhajte uz povremeno miješanje dok blitva ne omekša, oko 4 minute.
Ocijedite, istiskujući što više tekućine. Smjesu blitve stavite u veliku zdjelu i pomiješajte s parmezanom, brašnom, limunovom koricom i sokom. Posolite i popaprite.
Dvije trećine tijesta razvaljajte u krug od 30 cm i stavite u okrugli kalup za tortu. Donju koru napunite smjesom od blitve. Preostalo tijesto razvaljajte u krug. Stavite preko punjenja. Stisnite rubove tijesta i uvucite da se zatvore. Vilicom napravite nekoliko rupica na tijestu kako se ne bi napuhnulo prilikom pečenja. Pomiješajte žumanjak sa žličicom vode i premažite tijesto.
Stavite peći pitu u pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa oko sat vremena.