Za pravilnu pripremu kvinoje, najprije je isperite. Nakon toga stavite kvinoju u cjedilo. Temeljito je isperite pod hladnom, tekućom vodom. Protrljajte je rukom dok je perete pod mlazom vode.
Nakon toga zagrijte maslinovo ulje u malom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte unutra ocijeđenu kvinoju i kuhajte uz stalno miješanje da voda ispari, oko dvije minute.
Nakon toga dodajte tekućinu i zakuhajte. Umiješajte vodu ili juhu i sol. Pustite da prokuha. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko 15 minuta. Smanjite toplinu na najnižu razinu. Pokrijte i kuhajte još dodatnih 15 minuta.
Maknite lonac s vatre i ostavite poklopljeno da odstoji još pet minuta. Kvinoju nježno razmutite vilicom i poslužite. Ako na dnu posude ostane tekućina ili ako je kvinoja još uvijek malo tvrda, vratite lonac na laganu vatru i kuhajte poklopljeno još pet minuta, dok ne upije svu vodu.