Luk je jestiv tijekom svih svojih stadija zrelosti. Kada je mlad, ubrani luk poznat je kao mladi luk. Tijekom vremena, lukovice se razvijaju i njihova ljuska postaje čvršća, no nije nužno da luk dosegne "zrelu" fazu da bismo mogli uživati u njegovoj berbi. Međutim, ukoliko namjeravate skladištiti luk za zimu, preporučuje se pričekati dok lukovice potpuno ne sazru. To se može primijetiti kada oko trećine lišća poprimi boju, a vratovi luka se savijaju i potpuno padnu. Kada se to dogodi spremni ste za sušenje luka. Ovo je najjednostavniji način za sušenje luka.
Nakon što je luk pobran, prstima uklonite sav višak zemlje. Nemojte ga prati ili ispirati. Ostavite korijenje koje viri iz dna luka netaknuto. Nemojte ga rezati u ovoj fazi jer bi to moglo potaknuti truljenje. Stavite luk na toplo, suho i dobro prozračeno mjesto, raširite glavice tako da se ne dodiruju. Za ovo je najbolje koristiti male gajbice koje se mogu čak i objesiti i ostaviti na zraku kako bi se što bolje odvilo sušenje luka. Nakon 3 tjedna nježno uklonite osušeno lišće i prebacite luk u mrežaste vreće. U njima možete čuvati luk nekoliko mjeseci.