Kako jednostavi bulgur s povrćem u jednom loncu pretvoriti u savršeno jelo? Kombinacijom povrća i mješavine začina.
Nježni bulgur preliven je raznolikim šarenim povrćem za ukusan i zdrav prilog, a njegova priprema je prilično jednostavnog karaktera i odvija se u svega nekoliko koraka.
Prvi korak za pripremu povrtnog bulgura odnosi se na pripremu bulgura na pari gdje su nam potrebne:
- 2 šalice temeljca
- 1 šalica finog bulgura
- 3/4 žličice morske soli
- 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra.
Najprije stavljamo temeljac, sol i papar u srednji lonac i pustimo da zavrije. Kad zavrije, umiješamo bulgur. Pokrijemo čvrsto zatvorenim poklopcem i maknemo sve s vatre. Zatim to tako stavimo da odmara 20 -ak minuta dok pripremamo povrće.
Za pripremu povrća povrtnog bulgura potrebni su:
- 1/2 šalice luka
- 3/4 šalice tikvica
- 1/2 šalice mrkve
- 1/2 šalice crvene paprike
- 1/4 šalice celera
- 1 do 2 režnja češnjaka.
Svo povrće potrebno je sitno narezati i svako ostaviti sa strane. Češnjak nasjeckati. Treći, odnosno zadnji korak odnosi se na tkz. znojenje povrća u kojem su nam potrebne: 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, morska sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu. Da bismo oznojili povrće, zagrijemo veliku, neprianjajuću tavu na srednje niskoj temperaturi. Dodamo ulje, luk i prstohvat soli.
Zatim je potrebno znojiti luk oko 3 do 5 minuta ili dok ne postane proziran. Zatim dodajemo mrkvu, celer i češnjak te nastavimo znojiti još oko 5 minuta ili dok ne počnu omekšavati. Na kraju se dodaje crvena paprika i tikvice i nastavi se znojiti dok sve ne omekša i skuha. Začinimo solju i paprom po ukusu. Kad se bulgur odmori, lagano ga rahlite vilicom. Izlijte bulgur u tavu i lagano ga bacite da se sjedini. Opet probajte začin i poslužite.