Posna francuska salata samo je jedna od varijacija ovog ukusnog priloga. Francuska salata nastala je u 19. stoljeću u Rusiji, stoga se ponekad naziva i ruska salata. Ova salata se tijekom godina mijenjala ovisno o načinima kuhanja u pojedinim državama.
Sastojci potrebni da se pripremi posna francuska salata su:
- krumpir
- jaja
- mrkve
- luk
- grašak
- kiseli krastavci
- majoneza
- sol i papar.
Priprema posne francuske salate:
Najprije stavite kuhati cijele, neoguljene krumpire i mrkvu u lonac s vodom. Dodajte žličicu soli i pustite da prokuha. Kuhajte dok povrće ne omekša oko 20-25 minuta. Zatim izvadite iz vode i ostavite da se potpuno ohladi prije guljenja.
Dok se povrće kuha, stavite kuhati jaja u lonac s hladnom vodom. Kada voda zagrije, pustite da se jaja kuhaju još 10 minuta prije nego ih izvadite iz vode i pustite da se ohlade. Dok se ovi sastojci kuhaju, nasjeckajte kisele krastavce i luk na sitne kockice. Kada su se jaja skuhala, ogulite ih i nasjeckajte na kockice. Isto učinite i sa povrćem. Posljednji korak kada se radi posna francuska salata je da stavite sve sastojke u posudu, dodate majonezu i pomiješate da se sastojci sjedine.
Ova posna francuska salata najukusnija je kada se ohladi. Dobar tek!