Poriluk je dio obitelji luka i sličan je drugim vrstama luka, ljutike i češnjaka. Imaju blaži, slađi okus od luka, što ih čini izvrsnim za dodavanje okusa, a da ne budu previše jaki. Pogledajte kako pripremiti ovaj poriluk recept za savršenu juhu koja može poslužiti kao savršeno predjelo.
Sastojci za ovaj recept za poriluk:
- 1 žlica maslinovog ulja
- pola luka, sitno nasjeckanog
- 2 stabljike celera, sitno nasjeckane
- poriluk očišćen i narezan na tanke ploške
- 3 češnja češnjaka, mljeveni
- 2 žličice majčine dušice, svježe nasjeckana
- pola žličice pahuljice crvene paprike
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- juha od povrća s niskim sadržajem natrija
- 2 šalice vode
- 400 g graha iz konzerve, ocijeđenih i ispranih
- sok od 1 limuna
- 1 veliki svežanj poriluka, skinut sa stabljika i natrgan na srednje komade
- svježe ribani parmezan, za posluživanje
Kako se priprema ovaj poriluk recept?
U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte luk, celer i poriluk i kuhajte dok malo ne omekša, 6 minuta. Dodajte češnjak, majčinu dušicu i ljuskice crvene paprike i kuhajte dok ne zamiriše, još 1 minutu. Posolite i popaprite.
Dodajte juhu, vodu i grah i pustite da lagano kuha. Povremeno promiješajte, zgnječite grah u loncu da se juha zgusne. Pustite da lagano kuha 15 minuta, zatim umiješajte limunov sok i kelj. Kuhajte dok ne uvene, 3 minute. To je sve što trebate napraviti za ovaj poriluk recept. Prije posluživanja ukrasite parmezanom.