Najpopularnije plavo bobičasto voće jesu borovnice. Svježe borovnice popularna su ljetna poslastica. Slatkastog su okusa, sočne su i hranjive.
Koje su zdravstvene prednosti plavog bobičastog voća?
Ovo plavo bobičasto voće se može jesti svježe ubrano ili uključiti u razne recepte. Mogu se kupiti i smrznute. Dokazano je da štite od bolesti srca i raka, a također mogu pomoći u održavanju čvrstoće kostiju, mentalnog zdravlja i zdravog krvnog tlaka.
Borovnice sadrže biljni spoj koji se zove antocijanin. To borovnicama daje plavu boju i mnoge zdravstvene dobrobiti. Zbog toga su borovnice plavo bobičasto voće.
Borovnice mogu pomoći u zdravlju srca, jačanju kostiju, zdravlju kože, krvnom tlaku, liječenju dijabetesa, prevenciji raka i mentalnom zdravlju. Jedna šalica borovnica osigurava 24 posto preporučene dnevne doze vitamina C za osobu.
Osobe koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi, trebale bi razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što povećaju unos plavog bobičastog voća, jer visok sadržaj vitamina K može utjecati na zgrušavanje krvi.
Kako jesti plavo bobičasto voće?
Koristite borovnice za prelijevanje vafla, palačinki, jogurta, zobenih pahuljica ili žitarica, pomiješajte ih u smoothie ili sirup ili ih savijte u muffine i slatki kruh.