U potrazi ste za receptom za slanu pitu, ako još niste probali svakako probajte pitu sa sirom mortadelom i tvrdo kuhanim jajima.
Sastojci:
- rashlađeno tijesto za pizzu ili tijesto za kroasane
- 200 g mortadele narezane na kockice
- 200 g neke druge salame po izboru narezane na kockice
- 200 g feferona narezanih na kockice
- 400 g mozzarelle od punomasnog mlijeka narezane na kockice
- 400 g ricotta sira od punomasnog mlijeka
- 5 tvrdo kuhanih jaja nasjeckanih
- 2 umućena jaja
- 1 1/2 žličice soli
- 2 žličice crnog papra
- 1 jaje razmućeno s 1 žlicom vode za četkanje po vrhu pite po izboru
Upute za pripremu pite sa sirom, mortadelom i kuhanim jajima:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Jednu srednju okruglu tepsiju ili posudu za tortu obložite polovicom tijesta. Drugu polovicu odvojite.
Pomiješajte preostale sastojke u velikoj zdjeli. Ravnomjerno podijelite punjenje po tijestu tepsiji.
Nakon što ste premazali tijesto, stavite drugu polovicu tijesta za pite na premaz. Odrežite tijesto tako da odozgo i odozdo ima otprilike pola centimetra tijesta izvan tepsije, te presavijte te rubove prema centru tepsije. Pokušajte ne stvoriti mjehuriće zraka dok presavijate tijesto.
Odrezanim tijestom ukrasite vrh pite slikama s proljetnom tematikom. Ako želite sjajnu koru, premažite vrh mješavinom jajima i vodom. Voda ga čini glatkim.
Pecite 1 sat - smanjite temperaturu na 160 stupnjeva ili prekrijte rubove limenom folijom ako prebrzo porumene.
Ostavite da se ohladi u hladnjaku, najbolje preko noći. Pita sa sirom mortadelom i tvrdo kuhanim jajima je spremna za posluživanje. Uživajte!