Pita od tikvica, sira i jaja ne razlikuje se puno od drugih recepata za pite. Ako volite tikvice, ova pita od tikvica, sira i jaja vam možda postane najdraža.
Sastojci za pitu od tikvica, sira i jaja:
- 2 - 3 srednje velike tikvice
- 4 žlice maslaca ili mješavine maslaca i maslinovog ulja
- 1 srednji luk oguljen i narezan na kockice
- 1 šalica pečene šunke narezane na male komadiće
- pola šalice nasjeckanog švicarskog sira
- 2 žličice svježeg lišća timijana
- 6 jaja umutiti
- sol i papar po ukusu
Upute za pitu od tikvica, sira i jaja:
Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite veliki tanjur za pitu sa sprejom za kuhanje za pitu od tikvica sira i jaja. Gulilicom za povrće uklonite naizmjenične trake kore tikvica. Tikvu narežite na tanje komade. Koristite ribež za najbolje rezultate.
Zagrijte maslac u velikoj tavi ili pećnici i pirjajte luk dok ne omekša i počne mijenjati boju. Dodajte ploške tikvica, pečenu šunku i svježi timijan. Promiješajte da se obloži maslacem i rasporedite luk. Kratko kuhajte da se zagrije. Posolite i popaprite.
Prebacite smjesu od tikvica na pripremljeni tanjur za pite, izbjegavajte prebacivanje tekućine koja se nakupila. Prelijte jaja preko tikvica i žlicom otvorite prostor u smjesi kako bi se jaja rasporedila.
Pecite 30 minuta, a zatim pospite naribanim sirom. Pecite pitu od tikvica, sira i jaja još 10 - 15 minuta ili dok se jaja ne stvrdnu i vrh ne porumeni. Pečenjem će tikvice pustiti više tekućine. Ostavite pitu od tikvica, sira i jaja da odstoji najmanje 15 minuta prije nego što je prerežete na 8 dijelova.