Kuharica /

Pita od maka - recept i priprema

Image

Jeste li ikad radili pitu od maka? Donosimo ukusan recept za pitu od maka.

18.3.2022.
12:15
VOYO logo

Pita od maka odličan je izbor za desert. Priprema pite od maka nije zahtjevna, a pita je gotova za nešto više od sat vremena. Kako se priprema pita od maka?

Tijesto za pitu od maka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 40 dkg brašna
  • ½ žlice soli
  • kvasac
  • 160 ml ulja
  • jaje
  • 6 dkg šećera
  • 8 dkg maslaca

Nadjev za pitu od maka:

  • 500 ml mlijeka
  • 15 dkg šećera
  • 50 dkg maka
  • 2 žlice brašna
  • 12,5 dkg nasjeckanih badema

Preljev za pitu od maka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 250 ml mlijeka
  • puding od vanilije
  • 50 ml vrhnja
  • žlica šećera
  • 4 jaja

Priprema pite od maka:

Napravite tijesto od brašna, soli, kvasca, ulja, jaja i šećera. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete tijesto. Ako tijesto bude suho dodajte mlijeka. Ostavite tijesto da odmori barem sat vremena.
Premažite tijesto sa maslacem.

Nadjev napravite od mlijeka, maslaca i šećera. Sve stavite na laganu vatru. Dodajte mak, brašno i ostavite 5 minuta. Nakon toga dodajte badem i maknite , 2 žlice brašna. Ostavite da se namače minimalno 5 minuta, a potom ubacite bademe i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi u potpunosti.

Tijesto razvaljajte i dodajte na lim za pečenje. Nadjev od maka prelijte preko tijesta. Napravite preljev od mlijeka, pudinga, vrhnja, šećera i jaja. Sve zajedno zagrijte. Ostavite da se ohladi i prelijte preko pite od maka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitu od maka stavite u pećnicu na 160 stupnjeva Celzijusa oko 45 minuta. Pita od maka je gotova, možete je poslužiti toplu ili rashlađenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo