Kuharica /

Pita od maka - recept i priprema

Image

Jeste li ikad radili pitu od maka? Donosimo ukusan recept za pitu od maka.

18.3.2022.
12:15
VOYO logo

Pita od maka odličan je izbor za desert. Priprema pite od maka nije zahtjevna, a pita je gotova za nešto više od sat vremena. Kako se priprema pita od maka?

Tijesto za pitu od maka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 40 dkg brašna
  • ½ žlice soli
  • kvasac
  • 160 ml ulja
  • jaje
  • 6 dkg šećera
  • 8 dkg maslaca

Nadjev za pitu od maka:

  • 500 ml mlijeka
  • 15 dkg šećera
  • 50 dkg maka
  • 2 žlice brašna
  • 12,5 dkg nasjeckanih badema

Preljev za pitu od maka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 250 ml mlijeka
  • puding od vanilije
  • 50 ml vrhnja
  • žlica šećera
  • 4 jaja

Priprema pite od maka:

Napravite tijesto od brašna, soli, kvasca, ulja, jaja i šećera. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete tijesto. Ako tijesto bude suho dodajte mlijeka. Ostavite tijesto da odmori barem sat vremena.
Premažite tijesto sa maslacem.

Nadjev napravite od mlijeka, maslaca i šećera. Sve stavite na laganu vatru. Dodajte mak, brašno i ostavite 5 minuta. Nakon toga dodajte badem i maknite , 2 žlice brašna. Ostavite da se namače minimalno 5 minuta, a potom ubacite bademe i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi u potpunosti.

Tijesto razvaljajte i dodajte na lim za pečenje. Nadjev od maka prelijte preko tijesta. Napravite preljev od mlijeka, pudinga, vrhnja, šećera i jaja. Sve zajedno zagrijte. Ostavite da se ohladi i prelijte preko pite od maka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitu od maka stavite u pećnicu na 160 stupnjeva Celzijusa oko 45 minuta. Pita od maka je gotova, možete je poslužiti toplu ili rashlađenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo