Pita krumpiruša jedan je od recepata kako možete pripremiti krumpir. Pripremite pitu od krumpira i uživajte u svakom zalogaju. Ova pita možete se pripremiti kao glavno jelo ili predjelo.
Za pripremu pite krumpiruše potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 20 dkg prhkog tijesta
- malo glatkog brašna za posipanje
- jaje
- 50 ml maslinovog ulja
- luk
- 75 g pancete
- 2 žlice peršina sitno nasjeckanog
- 60 dkg krumpira
- 3 dkg brašna
- 3 dkg maslaca
- sol
- papar
Pita krumpiruša priprema:
Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva.
U loncu na umjerenoj vatri pržite pancetu oko 4 minute. Nakon toga izvadite je na kuhinjski papri.
Dodajte luk u tavu s pola maslinovog ulja i na laganoj vatri prižite oko 5 minuta uz povremeno miješanje.
Pripremite ovalnu keramičku posudu za pečenje pite. Nauljite je s preostalnim maslinovim uljem.
Dodajte krumpir narezan na krište. Začinite krumpir sa soli i paprom.
Na krumpir složite pancetu i luk. Pospijte peršin koji ste nasjeckali.
Otopite maslac u drugoj posudi, umiješajte brašno i pirjajte oko dvije minute. Polako dodajte mlijeko i kada nastane gusti umak. Prelijte umak preko krumpira i luku.
Razvaljajte prhko tijesto i s njim prekrijte krumpir i luk. Premažite ga s umućenim jajetom. U sredini napravite prorez kako bi zrak mogao izlaziti tijekom pečenja.
Pecite oko 50 minuta dok tijesto ne postane zlatno-smeđe boje. Pita krumpiruša je gotova, poslužite je dok je još topla.