Jela bez glutena / Pita bez glutena - recept i priprema

Image

S obzirom da je sve više ljudi alergično na gluten, trebamo prilagođavati i recepte. Kako napraviti pitu bez glutena?

12.3.2022.
14:08
VOYO logo

Ako ne znate koje jelo bez glutena pripremiti, možete pripremiti pitu bez glutena. Odlična i ukusna pita bez glutena bezglutensko je jelo koje će vas oduševiti.

Sastojci za pitu bez glutena:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 175 g bezglutenskog brašna
  • 85 g maslaca
  • 50 g cheddara, naribanog
  • 1 žličica senfa

Za nadjev za pitu bez glutena:

  • 25 g maslaca
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • 500 g pilećih prsa bez kože bez kostiju
  • 2 poriluka
  • 350 ml vrućeg pilećeg temeljca
  • 1 žlica bezglutenskog brašna
  • 85 g potočarki
  • 1 žlica mlijeka

Pita bez glutena priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako biste napravili pitu bez glutena najprije pomiješajte bezglutensko brašno, prstohvat soli i maslac u zdjeli, a zatim umiješajte sir. Pomiješajte dvije žlice hladne vode sa senfom i umiješajte. Oblikujte tijesto. Zamotajte i ohladite 30 minuta.

U tavi zagrijte maslac i ulje i pržite piletinu pet minuta dok ne porumeni. Dodajte poriluk i pržite oko tri minute dok ne omekša. Dodajte temeljac, zakuhajte pa poklopite i lagano kuhajte 15 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pitu bez glutena zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Piletinu i poriluk šupljikavom žicom premjestite u posudu za pite, a temeljac ostavite u tavi na laganoj vatri.

Pomiješajte brašno i žlicu hladne vode da dobijete pastu. Razrijedite s dvije žlice temeljca, pa dodajte u tavu s ostatkom temeljca i miješajte bez prestanka dok se ne zgusne. Skinite s vatre, umiješajte potočarke i začinite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijesto za pitu bez glutena razvaljajte između dva komada prozirne folije da bude malo veće od posude. Skinite gornji dio folije i podignite tijesto na oklagiju s prozirnom folijom ispod. Položite tijesto stranom prema dolje preko nadjeva.

Odvojite film, a zatim podrežite oko ruba. Napravite malu rupu u sredini. Pecivo premažite mlijekom. Pitu bez glutena pecite 25 do 30 minuta dok ne porumeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo