Piletina iz pećnice s krumpirom i povrćem zaslužuje biti kandidat za barem jedan nedjeljni ručak ove godine.
Sastojci za pripremu piletine iz pećnice s krumpirom i povrćem:
- 1 cijelo pile (oko 4 kilograma)
- Sol i svježe mljeveni papar
- 6 malih mrkvi, oguljenih i prepolovljenih po dužini
- 3 ljutike, oguljene i prepolovljene po dužini
- 1 1/2 kilograma krumpira, prepolovljenih po dužini
- 1 limun, prepolovljen
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/4 šalice svježeg peršinovog lišća
Priprema piletine iz pećnice s krumpirom i povrćem:
Korak 1
Piletinu stavite na veliki tanjur i obilno začinite solju i paprom te pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći.
Korak 2
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Ostavite piletinu da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi. U međuvremenu, mrkvu, ljutiku, krumpir i limun prelijte s 2 žlice ulja i naravno začinite solju i paprom. Posložite u veliku tavu za pečenje sa ljutikom u sredini, a mrkvu, krumpir i limun prema rubovima.
Korak 3
Natrljajte piletinu s preostalom 1 žlicom ulja, noge zavežite kuhinjskim koncem i postavite piletinu u sredinu. Pecite, okrećući povrće jednom oko rubova, sve dok piletina ne postane zlatna, a termometar umetnut u najdeblji dio prsa (izbjegavajući kost) registrira 160 stupnjeva, 55 do 60 minuta. Prebacite polovice piletine i limuna na dasku za rezanje i lagano prekrijte folijom. Prevrnite povrće te vratite u pećnicu i pecite sve dok ne karamelizira i omekša, još 15 do 20 minuta. Piletinu izrežite i prebacite na pladanj ili vratite u posudu za pečenje. Pospite peršinom, iscijedite limun po vrhu i poslužite s povrćem. Upravo ste pripremili piletinu iz pećnice s krumpirom i povrćem koja ne da samo dobro izgleda nego je vrlo ukusna i sočna.