Količina nutrijenata koju uzimamo iz hrane uvelike ovisi o načinu kako određene namirnice pripremamo i s čim ih kombiniramo.
Tu brojni faktori utječu na količinu nutrijenata koje dobivamo iz hrane, a takav način pripreme i njihovo kombiniranje mogu biti krivi.
1. Guljenje kivija
Kiviji su odličan izvor C vitamina, omega 3 masnih kiselina, bogati su vlaknima te sadrže kalij koji snižava krvni tlak. Također, ovo supervoće smanjuje rizik od srčanih bolesti, tumora, glavobolje, moždanog udara i otklanja stres.
Ako gulite kivi, ova činjenica će vas iznenaditi. Naime, dlačice na kori ovog voća su odličan antioksidans, a nutricionisti vjeruju da ima supstance koje štite od raka, upala i alergija.
2. Konzumiranje samo plodova brokule
Brokula je nesumnjivo jedna od najboljih namirnica za ljudski organizam, a dokazano djeluje kao prevencija različitih oblika raka. Ipak, obrada na previsokoj temperaturi može uništiti većinu dobrih sastojaka. Jedini siguran način da zadržite sve zdrave sastojke je kuhanje na pari.
Mali plodovi brokule izgledaju privlačnije, ali postoje razlozi zbog kojih treba jesti i peteljke.
"Peteljke brokule su manje ukusne od cvijeta, ali u njima ima više kalcija i vitamina C”, kažu nutricionisti.
3. Konzumiranje obranog mlijeka
Obrano mlijeko je visoko obrađeno i nema gotovo nikakvu hranjivu vrijednost, dok je organsko mlijeko puno važnih vitamina i minerala. Pri tome, nutricionisti tvrde da kad uklonimo sve masnoće, mijenjamo način na koji hrana djeluje na naše tijelo.
4. Roštiljanje mesa i karmeliziranje luka
Proces roštiljanja i karmeliziranja hrane stvara kemijsku reakciju u kojoj se šećeri vežu za bjelančevine te dolazi do glikolizacije (viška šećera), što uzrokuje starenje kože ili bolest poput Alzheimerove te kardiovaskularne bolesti, tvrde nutricionisti.
Kako biste ovo izbjegli, jedite sirovu hranu, pripremljenu lagano na vatri, blanširanu ili restanu - jer što je veća toplina, to je manja hranjva vrijednost.
5. Jedete cimet samo ako je u desertu
Cimet pomaže balansirati razinu šećera u krvi i povećava sagorijevanje masnog tkiva, odnosno ubrzanje metabolizma. Možete ga dodati voću, u pahuljice, čaj ili kavu, ili ga možete posuti po tostu s medom.