ne gulite kivi! /

Pet namirnica koje jedemo potpuno pogrešno

Image
Foto: Thinkstock.com

Brojni faktori utječu na količinu nutrijenata koje dobivamo iz hrane, a takav način pripreme i njihovo kombiniranje mogu biti krivi. Donosimo pet namirnica koje jedemo potpuno pogrešno!

27.10.2015.
16:11
Thinkstock.com
VOYO logo

Količina nutrijenata koju uzimamo iz hrane uvelike ovisi o načinu kako određene namirnice pripremamo i s čim ih kombiniramo.

Tu brojni faktori utječu na količinu nutrijenata koje dobivamo iz hrane, a takav način pripreme i njihovo kombiniranje mogu biti krivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Guljenje kivija

Kiviji su odličan izvor C vitamina, omega 3 masnih kiselina, bogati su vlaknima te sadrže kalij koji snižava krvni tlak. Također, ovo supervoće smanjuje rizik od srčanih bolesti, tumora, glavobolje, moždanog udara i otklanja stres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako gulite kivi, ova činjenica će vas iznenaditi. Naime, dlačice na kori ovog voća su odličan antioksidans, a nutricionisti vjeruju da ima supstance koje štite od raka, upala i alergija.

2. Konzumiranje samo plodova brokule

Brokula je nesumnjivo jedna od najboljih namirnica za ljudski organizam, a dokazano djeluje kao prevencija različitih oblika raka. Ipak, obrada na previsokoj temperaturi može uništiti većinu dobrih sastojaka. Jedini siguran način da zadržite sve zdrave sastojke je kuhanje na pari. 

Mali plodovi brokule izgledaju privlačnije, ali postoje razlozi zbog kojih treba jesti i peteljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Peteljke brokule su manje ukusne od cvijeta, ali u njima ima više kalcija i vitamina C”, kažu nutricionisti.

3. Konzumiranje obranog mlijeka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrano mlijeko je visoko obrađeno i nema gotovo nikakvu hranjivu vrijednost, dok je organsko mlijeko puno važnih vitamina i minerala. Pri tome, nutricionisti tvrde da kad uklonimo sve masnoće, mijenjamo način na koji hrana djeluje na naše tijelo.

4. Roštiljanje mesa i karmeliziranje luka

Proces roštiljanja i karmeliziranja hrane stvara kemijsku reakciju u kojoj se šećeri vežu za bjelančevine te dolazi do  glikolizacije (viška šećera), što uzrokuje starenje kože ili bolest poput Alzheimerove te kardiovaskularne bolesti, tvrde nutricionisti.

Kako biste ovo izbjegli, jedite sirovu hranu, pripremljenu lagano na vatri, blanširanu ili restanu - jer što je veća toplina, to je manja hranjva vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Jedete cimet samo ako je u desertu

Cimet pomaže balansirati razinu šećera u krvi i povećava sagorijevanje masnog tkiva, odnosno ubrzanje metabolizma. Možete ga dodati voću, u pahuljice, čaj ili kavu, ili ga možete posuti po tostu s medom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo