Kuharica /

Koja je optimalna temperatura za pečenje odojka u pećnici?

Image
Foto: Pixabay

Pečenje odojka u pećnici je moguće samo na optimalnoj temperaturi. Koja je optimalna temperatura za pečenje odojka u pećnici?

15.7.2022.
16:28
Pixabay
VOYO logo

Cijele pečene svinje bile su glavna namirnica na otmjenim večerama i blagdanskim stolovima još od davnih vremena. Pečene svinje tradicionalno se peku na ražnju na otvorenoj vatri. Ali za većinu ljudi danas pečenje na otvorenoj vatri nije praktično. Srećom, cijeli odojak može se jednostavno skuhati kod kuće u tradicionalnoj pećnici za samo nekoliko sati. Ali na kojoj temperaturi i koliko dugo se peče odojak?

Ovo je tehnika kuhanja koja podrazumijeva stavljanje odojka na ražnju u pećnicu i pečenje na vatri i vrućem ugljenu. Proces može trajati do dva sata ovisno o veličini odojka. Temperatura za pečenje odojaka u pećnici trebala bi biti oko 200 stupnjeva Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i rasporedite odojak u tepsiju. Odojak potpuno premažite maslinovim uljem, a rep i uši prekrijte aluminijskom folijom da ne zagore dok se prase peče. Po želji začinite solju i paprom. Dakle pečenje odojka se izvršava na 200 stupnjeva.

Stavite svinju u pećnicu i pecite 20 minuta po pola g. Prase premažite maslinovim uljem ili marinadom po izboru svakih 30 do 45 minuta. Prije nego što svinju izvadite iz pećnice, provjerite njezinu unutarnju temperaturu. Potpuno kuhana svinja trebala bi biti 80 stupnjeva. Sada znate kako izgleda pečenje odojka i na kojoj temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo