Izuzetno nježan recept za sporo pečeno marinirano svinjsko rame ili pečenje od zadnjice koji je sam po sebi nevjerojatan, a može se koristiti i na mnogo načina. Jedno od mnogih jela za neobaveznu zabavu.
Svinjska lopatica, koja se naziva i svinjska guza, počinje kao krupna masa teškog mesa omotana debelom kožom. Ovaj recept stavlja svinjetinu u nisku pećnicu za lagano osmosatno pečenje, što rezultira žličito nježnim mesom. Zatim dovršavamo rame u vrućoj 500 ° F pećnici za brzo zagrijavanje kože dok ne postane potpuno hrskava.
Za pripremu pečene svinjske plećke potrebno nam je 1 cijelo svinjsko rame s kožom od ukupno 8 do 12 kilograma te 2 žličice košer soli i svježe mljeveni crni papar.
Pripremu započinjemo namještanjem stalka za pećnicu u srednji položaj i zagrijavanjem pećnice na 250 ° F (121 ° C). Zatim obložite lim s rubovima obloženim aluminijskom folijom i unutar njega postavite žičanu rešetku. Stavite komad papira za pečenje na rešetku. Svinjetinu sa svih strana obilno začinite solju i paprom i stavite na pek papir.
Prebacite u pećnicu i pecite dok nož ili vilica umetnuti sa strane ne pokažu vrlo mali otpor pri uvijanju, ukupno oko 8 sati. Nakon toga uklonite svinjetinu iz pećnice i šator sa folijom. Ostavite da odmara na sobnoj temperaturi najmanje 15 minuta i do 2 sata. Povećajte pećnicu na 500 ° F i ostavite da se zagrije.
Vratite svinjetinu u pećnicu i pecite dok koža ne dobije mjehuriće i napuhne, okrećući se svakih 5 minuta, ukupno oko 20 minuta. Izvadite iz pećnice, sator prekrijte folijom i ostavite da odmara dodatnih 15 minuta. Poslužite tako da berete u kuhinji ili samo donesite na stol i dopustite gostima da sami odaberu meso i hrskavu kožu, umačući sa strane u umak po vlastitom izboru.
Za pripremu umaka od tava preskočite aluminijsku foliju prilikom pečenja; kad svinjetina završi, ocijedite je i odbacite višak masnoće te odmrznite obrubljeni lim za pečenje zagrijavajući ga na jednom plameniku i dodajući dvije šalice bijelog vina, pileći temeljac ili njihovu kombinaciju. Ostružite smeđe komade, prebacite u mali lonac, začinite po želji i s vatre umutite dvije žlice maslaca. Dobar tek!