Pečena patka mora biti sočna i hrskava. Kako biste pripremili ukusnu pečenu patku bitan je umak. Pripremite umak od meda i balamičnog octa te krenite u pripremu sočne, hrskave i ukusne pečene patke. Pečena patka je savršen blagdanski recept za glavno jelo. Kako pripremiti ukusnu i hrskavu pečenu patku?
Sastojci potrebni za pripremu pečene patke:
- patka
- sol
- 5 režnjeva češnjaka
- 2 limuna
- ½ šalice balzamičnog octa
- med
Kada se priprema pečena patka, najprije je potrebno zagrijati pećnicu na 175°C. Dok se pećnica zagrijava, pripremite patku. Izvadite iznutrice iz unutrašnjosti patke. Isperite patku, iznutra i izvana, hladnom vodom. Osušite papirnatim ručnicima. U šupljinu patke stavite 5 nasjeckanih režnjeva češnjaka i kriški limuna. Zavežite pačje noge špagom.
Stavite patku u posudu za pečenje s rešetkom. Pečena patka se priprema tako da se peče prsima prema gore, 1 sat na 175°C. Nakon 1 sata pečenja, okrenite patku na prsa i pecite je prsima prema dolje 40 minuta. Izvadite pečenu patku iz pećnice. U maloj posudi pomiješajte ½ šalice balzamičnog octa sa svježe iscijeđenim sokom od 1 limuna. Premažite cijelu patku ovim umakom i pecite pačja prsa sa stranom prema gore još 40 minuta. Nakon 40 minuta, pečenu patku izvadite iz pećnice te opet premažite umakom, ali ovaj put dodajte med u umak. Pecite još 40 minuta. Pečena patka je gotova i spremna za posluživanje. Dobar tek!