Pčelinji kruh /

Što je pčelinji kruh? Kako se radi pčelinji kruh?

Image
Foto: Pixabay

Pčelinji kruh je mješavina peludi i nektara ili meda. Pčelinji med je i glavni izvor hrane za pčele radilice i ličinke.

21.2.2022.
15:12
Pixabay
VOYO logo

Točan sastav pčelinjeg kruha varira ovisno o biljkama iz kojih se pčele hrane. To se ne mijenja samo na različitim mjestima nego i s godišnjim dobima, pa čak i u različito doba dana.

A kako se pčelinji kruh pravi? Sakupljači pčele koji se vraćaju istovaruju pelud izravno u otvorene ćelije smještene između legla i uskladištenog meda. Zatim ga pčele koje prerađuju pelud glavama čvrsto zapakiraju na mjesto, istiskujući zrak, kao i dodajući još nektara, meda i izlučevina žlijezda. Drugi sakupljači hrane tada stavljaju dodatni teret na vrh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je ćelija otprilike tri četvrtine napunjena i dobro upakirana, prerađivači peludi je zatvaraju slojem meda ispod kojeg fermentira u pčelinji kruh. A tu je i ono što pčelinji kruh uistinu ima zajedničko s ljudskim kruhom, barem kiselim tijestom – fermentacija!

Pretpostavlja se da proces fermentacije čini pčelinji pelud lakše probavljivim i hranjivijim, slično kao što fermentacija kiselog tijesta čini razgradnjom glutena. Ali istraživanja su pokazala da to možda i nije tako. To je zapravo više kao lakto-fermentirana hrana ( kiseli krastavci, kiseli kupus), tehnika čuvanja hrane koju ljudi koriste tisućljećima. I poput te hrane, pčelinji kruh ima probiotičke prednosti za trbuščiće medonosnih pčela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo