Kuharica /

Palenta s tartufima i šampinjonima

Image

Kako se radi palenta s tartufima i šampinjonima? Donosimo originalan recept za pripremu palente s tartufima i šampinjonima.

22.8.2021.
14:58
VOYO logo

Sastojci za palentu s tartufima i šampinjonima:
• 2 šalice masnog vrhnja
• 2 šalice mlijeka
• 1 1/2 žličice soli, više po ukusu
• 2/3 šalice kukuruznog brašna, po mogućnosti grubo mljeveno
• 1 žlica neslanog maslaca
• 2 žlice svježe naribanog parmezana
• 1 žličica nasjeckanog svježeg vlasca
• 1/4 šalice maslinovog ulja
• 2 srednje ljutike, tanko narezane
• 250 g šampinjona
• 250 g pilećih prsa
• 1 žlica izrezanog vlasca
• 1 žličica konzerviranih bijelih tartufa

1) U loncu za kuhanje pomiješajte vrhnje i mlijeko i zagrijte na srednje jakoj vatri sve dok se na površini ne počnu pojavljivati ​​mali mjehurići.
2) Dodajte sol i umutite vrhnje i mlijeko dok ne postane pjenasto.
3) Dodajte palentu i nastavite miješati smjesu dok proključa. Nastavite miješati još 3 minute.
4) Smanjite vatru na vrlo nisku temperaturu, pokrijte posudu i skuhajte palentu, uzmite drvenu žlicu i miješajte svakih 5 minuta, dok palenta nije potpuno kuhana i prilično mekana, oko 2 1/2 do 3 1/ 2 sata. U početku se može činiti vrlo tankim, ali postupno će se zgusnuti.
5) Dok se palenta kuha, na dnu i sa strane posude formirat će se ljuska (ako ne koristite tavu koja se ne lijepi), što je ispravno i daje palenti pomalo prepečen okus.
6) Pripremite šampinjone s tartufima dok se palenta kuha. U velikoj tavi zagrijte ulje na umjerenoj vatri. Dodajte ljutiku i kuhajte miješajući dok ljutika ne počne bojati po rubovima.
7) Dodajte gljive i kuhajte dok se tekućina ne pusti.
8) Dodajte piletinu nasjeckanu na sitne komadiće, prokuhajte, smanjite na laganoj vatri i kuhajte dok se tekućina ne prepolovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se poslužuje palenta s tartufima i gljivama?

1) U palentu umiješajte maslac, parmezan i vlasac. Palenta će se vjerojatno zgusnut dok se hladi. Po potrebi palentu možete razrijediti s malo mlijeka neposredno prije posluživanja. Podijelite palentu na zagrijane zdjele ili tanjure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2) Neposredno prije posluživanja po potrebi zagrijte gljive. Pomiješajte gljive s vlascem i prelijte malo konzerviranih tartufa po gljivama. Pazite da tartufe ne kuhate dulje od nekoliko sekundi jer se okus brzo raspršuje. Vaša palenta s tartufima i gljivama je gotova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo