Šampinjona barem uvijek ima. Ali ako se zaželite divljih šumskih
gljiva, nije ih lako naći na tržnici u moru svega drugog
šarenoga.
Ali kako se kreću cijene?
"Kila lisički 25 kuna, a može ići i do 30, 40, kako koji dan, ali
uglavnom koštaju 25 kuna po kili. A vrganji, ako su dobri, oni
skroz mali, može se dobiti 60-ak kuna za njih", kaže prodavačica
Aska Cerjak.
Kupiti gljive može svatko, ali možete ih ubrati i sami. Samo s
gljivama treba biti oprezan. Sve je lakše kad sa sobom imate
pravog znalca, koji vam može pokazati ne samo kako pronaći
gljivu, već i ono osnovno pri čemu mnogi griješe - kako je
pravilno ubrati.
"Prvo uvrtanjem gljive vadimo čitavu gljivu van da ne bismo
uništili stanište i da ne bismo uništili micelij koji se veže uz
gljivu. Ljudi misle da se treba prerezati nožićem, ali to je
pogrešno", savjetuje predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog
saveza, Branko Bartolić.
Njime se samo gljiva očisti nakon branja. Odrežu se i četkicom
odstrane prljavi dijelovi i ovaj žutonogi vrganj može u košaru.
Nježne i lako kvarljive gljive ne nose se u plastičnim vrećicama.
Otrovnih se gljiva mnogi boje, pa je lako kad nemate dileme i
pronađete na prvi pogled prepoznatljivu i jestivu poput mrke
trubače. Ali ima onih koje lako zavaraju i zamijene ih s
vrganjima.
Ali kapa je malo blijeđa, a dno stručka je crvenkasto. Riječ je o
ljeponogom vrganju ili kravljoj balegi koja nije jestiva.
I zanimljivu krumpiraču ljudi često zamijene s jestivim
puharama.
Ako se slučajno otrujete, već kod prvih simptoma zatražite
liječničku pomoć, a ako je moguće, dobro bi bilo uzeti i uzorak
gljive koju ste pojeli. Samo se nadajte da to nije bila zelena
pupavka.
A ako vidite klobuk čija boja varira od bijele preko zelene do
smeđe, vijenčić i ono najvažnije - ovojnicu na dnu, to su znakovi
da u ruci imate najsmrtonosniju gljivu naših šuma. Uvijek je
potreban oprez, ali branje gljiva je priča koju mnogi vole jer
govori o skladu čovjeka i prirode i uživanju u onom najboljem što
nam ona nudi, poput predivne golubače.
Da biste stvarno bili sigurni da berete samo jestive gljive,
najbolje se učlaniti u neko od gljivarskih društava koje će vas
naučiti svemu što trebate znati. A ono što mnogi ne znaju je da
je odnedavno za branje gljiva potrebna i dozvola, od deset kuna
za dnevnu do dvjesto kuna za godišnju, i to samo kad državna
služba radi, a ne kad vi odlučite otići uživati u prirodi.
"Hrvatske šume su donijele svoj pravilnik o naknadama za ulazak u
šumu. Dnevne, vikend, tjedne, mjesečne i godišnje dozvole
naplaćuju.
U tjednu ćete moći otići i kupiti tu dozvolu, ali za vikend
nećete. To je jedna apsurdna situacija o kojoj razgovaramo", kaće
Bartolić.
Najvažnije je poštivati šumu. Bilo da ste u njoj prvi put ili tko
zna koji, poput Josipa kojega branje gljiva održava vitalnim i s
88 godina. Poslije branja gljiva, Josip ide i na gljivarske fešte
koje, kako kaže, znaju biti burne.
Zato nema boljeg načina za završiti priču o ljepoticama šume nego
uz veselo društvo gljivarskog društva Sesvete i sad već
legendardni Ivekov kotlić. On nas je još jednom podsjetio zašto
za tisuće ljudi nema boljeg welnesa od najobičnijeg branja
gljiva.
S prvim danima škole stigle su i prve gljive. Šume su ih pune, ali i tržnice na kojima ćete za kilogram izdvojiti i po nekoliko desetaka kuna. Otkrivamo vam kako u ovoj deliciji uživati posve besplatno, i kako biti sigurni da vam se u košari neće naći otrovnica.