Kada pripremate domaći sirup od maslačka bez kuhanja važno je napomenuti da koristite samo žuti dio cvjetova maslačka, inače će sirup biti gorak. Također pokušajte koristiti što manje šećera jer sam maslačak ima slatkasti okus. Sirup od maslačka bez kuhanja možete čuvati u hladnjaku do mjesec dana.
Sastojci za sirup od maslačka bez kuhanja su:
- 300 grama svježih cvjetova maslačka
- 500 ml vode
- 250 grama šećera
- 1 limun, narezan na kriške
- 1 naranča, narezana na kriške
Kada pripremate sirup od maslačka bez kuhanja najprije prikupite svježe cvjetove maslačka. Odvojite samo žute cvjetove, bez zelenih dijelova. Isperite cvjetove maslačka pod hladnom vodom da biste uklonili nečistoće. U velikoj staklenoj posudi ili staklenki pomiješajte cvjetove maslačka, vodu, šećer, limun i naranču. Dobro promiješajte sve sastojke i zatvorite posudu. Ostavite smjesu za sirup od maslačka bez kuhanja da se natapa na suncu 24 do 48 sati. Nakon što je sirup dovoljno natopljen, procijedite smjesu kroz gazu ili cjedilo kako biste odvojili cvjetove i agrume od sirupa. Prelijte sirup od maslačka bez kuhanja u boce i čuvajte u hladnjaku. Poslužite sirup od maslačka tako da ga razrijedite s vodom ili dodate u osvježavajući napitak.