Postoji vrlo različitih načina i recepata za pripremu palačinki. Evo 2 recepta gdje ćemo navesti što sve treba za osnovno tijesto za palačinke te kako ih pripremiti.
Za početak donosimo recept za klasične jednostavne palačinke. Za ove palačinke potrebno vam je 1 jaje, 150 g glatkog brašna, 185 ml mlijeka, 1 žlica šećera, 30 ml biljnog ulja, 1 žlica praška za pecivo te pola žličice soli.
U zdjeli pomiješajte sve sastojke. Izlijte kutlaču punu tijesta za svaku palačinku na vruću tavu. Preokrenite palačinke kad rubovi izgledaju skuhani, a tijesto na vrhu mjehurići. Palačinke poslužite odmah.
Za veganske palačinke pratite sljedeći recept. Potrebni sastojci za osnovno tijesto za palačinke su 2 šalice glatkog brašna, 3 žlice šećera, 1 žlica praška za pecivo, sol, 1 i pol šalica nezaslađenog običnog sojinog mlijeka, 1/3 šalice djevičanskog kokosovog ulja, 1 žličica čistog ekstrakta vanilije i 4 žličice biljnog ulja.
Zagrijte pećnicu na 120 ° C. U srednjoj zdjeli umutite brašno, šećer, prašak za pecivo i 1 žličicu soli. U drugoj srednjoj zdjeli umutite sojino mlijeko, kokosovo ulje i vaniliju (ne brinite ako se kokosovo ulje zgruda). Dodajte mješavinu sojinog mlijeka u mješavinu brašna i lagano savijte dok se samo ne sjedini (u redu je ako postoje grudice).
Zagrijte tavu. Dodajte žličicu ulja. Kad se tava zagrije, dodajte tri 1/4 šalice tijesta, ravnomjerno raspoređenih, i kuhajte dok palačinke ne počnu pjenušati i dobiju zlatno smeđu boju, 4 do 5 minuta. Pažljivo okrenite palačinke i kuhajte dok donja strana ne postane zlatno smeđa i dok se palačinke ne skuhaju, 3 do 4 minute (podesite vatru koliko je potrebno za dosljedno pečenje). Ponovite s preostalim biljnim uljem i tijestom. Kuhane palačinke prebacite u pećnicu da se zagriju. Poslužite 2 po osobi s javorovim sirupom, maslacem od oraha, džemom ili omiljenim preljevom.
Osnovno tijesto za palačinke jednostavno je pripremiti no samo treba pripaziti na količinu sastojaka.