Lisnato tijesto uvijek kupujete, ali jeste li probali sami napraviti lisnato tijesto. Donosimo osnovni recept za pripremu lisnatog tijesta.
Sastojci za osnovni recept za lisnato tijesto:
- 1 1/4 šalice maslaca
- 1/2 šalice hladne vode
- 1/4 žličice soli
- 2 šalice brašna
Priprema osnovnog recepta za lisnato tijesto:
U blender koji je opremljen metalnom oštricom, dodajte brašno i sol u zdjelu, zatim dodajte otprilike 170 grama hladnog maslaca narezanog na kockice i pulsirajte dok se maslac ne stopi s ostatkom smjese.
Bit će potrebno desetak sekundi. Nakon toga za prhko tijesto dodajte preostali hladni maslac i pulsirajte dva ili tri puta kako bi se sjedinio. Unutra dodajte hladnu vodu i dodatno pulsirajte četiri ili pet puta samo dok se tijesto ne sjedini u kuglu. Nemojte pretjerivati, jer bi tijesto moglo postati gnjecavo.
U sljedećem koraku na lagano pobrašnjenu podlogu stavite tijesto i premijesite ga oko deset puta. Lagano pobrašnjenom oklagijom razvaljajte u pravokutnik dimenzija otprilike 30 puta 45 centimetara.
Na kraju presavijte prhko tijesto kao kuvertu pa preklopite na pola, zamotajte u plastiku i stavite u hladnjak na sat ili dva kako bi se odmorilo.