Kuglof je tradicionalni kolač s karakterističnim oblikom koji potječe iz srednje Europe. Ovaj ukusni kolač obično se peče u specijalnom okruglom kalupu s rupom u sredini, što mu daje prepoznatljiv izgled prstena. Kuglof se priprema od jednostavne smjese sastojaka. Sastojci za ovaj osnovni recept za kuglof su:
- 30 grama svježeg kvasca
- 20 grama šećera
- 250 mililitara mlijeka, mlakog
- 150 grama maslaca, mekog
- 120 grama šećera
- 3 jaja, srednja
- 500 grama višenamjenskog brašna
- 100 grama grožđica
- 1 velika žlica ruma
- 50 grama listića badema
- šećer u prahu, za posipanje
Kada pripremate ovaj osnovni recept za kuglof najprije grožđice prelijte sokom ili rumom. U mlako mlijeko razmrvite kvasac sa šećerom i miješajte dok se ne otopi. Neka odstoji 5 minuta. U međuvremenu namastite tepsiju i posipajte dno bademima u listićima. Umutite omekšali maslac s preostalim šećerom dok ne postane pjenast, dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiješajte. U smjesu dodajte brašno s vodom od kvasca. Sve zajedno izmiksajte u glatko tijesto.
Grožđice pospite s malo brašna i nježno ih umiješajte u tijesto. Stavite tijesto u pripremljenu posudu i ostavite da se diže na toplom mjestu 1-1,5 sat dok se ne udvostruči. Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite kuglof oko 45 minuta. Ovaj osnovni recept za kuglof već je gotov. Pustite kuglof da se ohladi i obilno pospite šećerom u prahu te poslužite. Dobar tek!