Janjetina je vrlo ukusan komad mesa koji je potrebno dobro pripremiti. Prvi korak u pripremi janjetine je marinada. Ako je moguće ostavite janjetinu u marinadi preko noći i tada ćete dobiti sočno i ukusno jelo. Donosimo osnovni recept kako pripremiti janjetinu koji možete prilagoditi svom ukusu.
Sastojci za pripremu janjetine:
- 1 kg janjetine
- 4 češnja češnjaka
- sok od 1 limuna
- 2 žlice maslinovog ulja
- žlica suhog ružmarina
- sol
- papar
Kako pripremiti janjetinu:
Napravite marinadu od češnjaka, maslinovog ulja, soka od limuna, ružmarina, soli i papra.
Janjetinu operite i osušite papirnatim ručnikom. Narežite janjetinu na manje dijelove i marinirajte.
Ostavite janjetinu u marinadi od 2 do 24 sata. Što je duže janjetina u marinadi to će jelo biti bolje i sočnije.
Prije pečenja izvadite janjetinu iz hladnjaka barem 30 minuta prije. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa i stavite peći janjetinu.
Pecite oko 20 minuta po kilogramu mesa. Kada je janjetina gotova izvadite je iz pećnice i prekrijte folijom. Neka odmori 10 minuta prije rezanja.
Ovaj način je osnovni način kako pripremiti janjetinu, a rezultat je ukusno i sočno glavno jelo.