Dizana tijesta /

Recept za savršenu orehnjaču i makovnjaču

Image

Ukusni zalogaji maka i oraha u orehnjači i makovnjači. Pahuljasto tanko tijesto, dovoljno ukusnog punjenja da zadovolji ljubitelje maka ili oraha.

7.10.2021.
12:12
VOYO logo

Orehnjača i makovnjača obično se prave za blagdanske stolove, ali nema razloga da ih ne napravite kada poželite. Ovaj recept je za 6 rolada.

Sastojci za tijesto za orehnjaču i makovnjaču

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1,2 kg brašna
  • 5 jaja
  • sitno naribana korica 1 limuna
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • oko 10 žlica šećera
  • 50 g svježeg kvasca
  • 10 žlica ulja
  • 500 ml toplog mlijeka

Sastojci za punjenje za orehnjaču i makovnjaču

  • mješavina maka - za 3 rolade
  • 400 g mljevenih sjemenki maka
  • 150 ml vrućeg mlijeka
  • 2/3 šalice šećera
  • vanilija
  • mješavina oraha - za 3 rolade
  • 400 g mljevenih oraha
  • 2/3 šalice šećera
  • vanilija

Za zlatnu boju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 jaje, umućeno

Priprema orehnjače i makovnjače

1.korak

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno sa šećerom. Svježi kvasac otopite u malo toplog mlijeka i dodajte u smjesu s brašnom. Dodajte jaja i ostatak mlijeka, kiselo vrhnje, koricu limuna i ulje te sve zajedno promiješajte. Mjesite dok ne postane glatko. Pokrijte ga i ostavite da odstoji oko 1 sat na sobnoj temperaturi.

2.korak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu pripremite smjese za punjenje. Pomiješajte mljevene orahe sa šećerom i vanilijom, te ostavite sa strane. U zasebnoj zdjeli mak prelijte vrućim mlijekom, dobro promiješajte i ostavite da se potpuno ohladi. Kad se dovoljno ohladi, dodajte šećer i vaniliju te promiješajte. Zagrijte pećnicu na 150C. Zamijesite tijesto i podijelite na 6 jednakih dijelova. Svaki komad tijesta razvaljajte u pravokutnik, dugačak oko 30 cm. Možete koristiti ulje ako je tijesto ljepljivo. Pokrijte tijesto s 1/3 smjese maka ili oraha, ostavljajući nepokriveno 1cm sa svake strane.

3.korak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zarolajte i stavite na podmazan pleh. Umutite jaje i prođite njima po svakoj roladi. Pecite 40-45 minuta dok ne porumeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo