Orehnjača i makovnjača obično se prave za blagdanske stolove, ali nema razloga da ih ne napravite kada poželite. Ovaj recept je za 6 rolada.
Sastojci za tijesto za orehnjaču i makovnjaču
- 1,2 kg brašna
- 5 jaja
- sitno naribana korica 1 limuna
- 4 žlice kiselog vrhnja
- oko 10 žlica šećera
- 50 g svježeg kvasca
- 10 žlica ulja
- 500 ml toplog mlijeka
Sastojci za punjenje za orehnjaču i makovnjaču
- mješavina maka - za 3 rolade
- 400 g mljevenih sjemenki maka
- 150 ml vrućeg mlijeka
- 2/3 šalice šećera
- vanilija
- mješavina oraha - za 3 rolade
- 400 g mljevenih oraha
- 2/3 šalice šećera
- vanilija
Za zlatnu boju
- 1 jaje, umućeno
Priprema orehnjače i makovnjače
1.korak
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno sa šećerom. Svježi kvasac otopite u malo toplog mlijeka i dodajte u smjesu s brašnom. Dodajte jaja i ostatak mlijeka, kiselo vrhnje, koricu limuna i ulje te sve zajedno promiješajte. Mjesite dok ne postane glatko. Pokrijte ga i ostavite da odstoji oko 1 sat na sobnoj temperaturi.
2.korak
U međuvremenu pripremite smjese za punjenje. Pomiješajte mljevene orahe sa šećerom i vanilijom, te ostavite sa strane. U zasebnoj zdjeli mak prelijte vrućim mlijekom, dobro promiješajte i ostavite da se potpuno ohladi. Kad se dovoljno ohladi, dodajte šećer i vaniliju te promiješajte. Zagrijte pećnicu na 150C. Zamijesite tijesto i podijelite na 6 jednakih dijelova. Svaki komad tijesta razvaljajte u pravokutnik, dugačak oko 30 cm. Možete koristiti ulje ako je tijesto ljepljivo. Pokrijte tijesto s 1/3 smjese maka ili oraha, ostavljajući nepokriveno 1cm sa svake strane.
3.korak
Zarolajte i stavite na podmazan pleh. Umutite jaje i prođite njima po svakoj roladi. Pecite 40-45 minuta dok ne porumeni.