Orašasto voće /

Najpoznatije vrste orašastih plodova

Image
Foto: Pixabay

Postoji mnogo vrsta orašastih plodova koji daju teksturu, hrskavost i okus mnogim našim omiljenim kolačićima, salatama i ostalim specijalitetima. Koje su najpoznatije vrste orašastih plodova?

30.3.2022.
11:48
Pixabay
VOYO logo

Kikiriki, bademi, lješnjaci i orasi na vrhu su popisa sorti orašastih plodova koji se najčešće konzumiraju i pojavljuju u popularnim receptima. Međutim, orašasti plodovi su izuzetno zdravi. Iako sadrže dosta masnoće, sadrže i dobre mononezasićene masti i omega-3, za zdravlje srca, kao i vlakna i vitamin E, posebno važne za vegetarijance i vegane. Ovo su tri najpoznatije vrste orašastih plodova.

Prva vrsta orašastih plodova su lješnjaci. Ovaj okrugli orašasti plod ima veliku ulogu u slatkim čokoladnim namazima poput Nutelle. Određene note u lješnjaku potiču vlastitu orašastost čokolade, stvarajući savršenu mješavinu okusa. Lješnjaci su jestivi i sirovi, ali da biste stvarno poboljšali okus, morat ćete ih ispeći i ukloniti gorku kožicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna vrsta orašastih plodova je indijski oraščić. Ovaj južnoamerički orašasti plod u obliku polumjeseca ušao je u druge kuhinje kao što su indijska i tajlandska, zahvaljujući portugalskim istraživačima i trgovcima. Njegov gotovo neutralan okus čini ga savršenim kandidatom kada želite dodati teksturu, oblik ili hrskavost receptu. Postoji i mlijeko od indijskih oraščića, kao i bademovo mlijeko, koje predstavlja hranjivu alternativu mliječnim proizvodima.

Orasi su također jedna od poznatijih vrsta orašastih plodova. Orah je izuzetno popularan sastojak za pečenje i jedan od rijetkih orašastih plodova koje gotovo uvijek možete pronaći u ljusci. Nabrano meso ima relativno visok sadržaj tanina, koji orasima daju blago gorak, suh okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospođica savršena
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo