Kikiriki, bademi, lješnjaci i orasi na vrhu su popisa sorti orašastih plodova koji se najčešće konzumiraju i pojavljuju u popularnim receptima. Međutim, orašasti plodovi su izuzetno zdravi. Iako sadrže dosta masnoće, sadrže i dobre mononezasićene masti i omega-3, za zdravlje srca, kao i vlakna i vitamin E, posebno važne za vegetarijance i vegane. Ovo su tri najpoznatije vrste orašastih plodova.
Prva vrsta orašastih plodova su lješnjaci. Ovaj okrugli orašasti plod ima veliku ulogu u slatkim čokoladnim namazima poput Nutelle. Određene note u lješnjaku potiču vlastitu orašastost čokolade, stvarajući savršenu mješavinu okusa. Lješnjaci su jestivi i sirovi, ali da biste stvarno poboljšali okus, morat ćete ih ispeći i ukloniti gorku kožicu.
Još jedna vrsta orašastih plodova je indijski oraščić. Ovaj južnoamerički orašasti plod u obliku polumjeseca ušao je u druge kuhinje kao što su indijska i tajlandska, zahvaljujući portugalskim istraživačima i trgovcima. Njegov gotovo neutralan okus čini ga savršenim kandidatom kada želite dodati teksturu, oblik ili hrskavost receptu. Postoji i mlijeko od indijskih oraščića, kao i bademovo mlijeko, koje predstavlja hranjivu alternativu mliječnim proizvodima.
Orasi su također jedna od poznatijih vrsta orašastih plodova. Orah je izuzetno popularan sastojak za pečenje i jedan od rijetkih orašastih plodova koje gotovo uvijek možete pronaći u ljusci. Nabrano meso ima relativno visok sadržaj tanina, koji orasima daju blago gorak, suh okus.