Dizano tijesto /

Orahnjača - recept za savršenu orahnjaču

Image
Foto: Pixabay

Dolaze blagdani, proslave ili nedjelja? Neizostavan kolač je upravo orahnjača koja svakom nepcu vraćaju okus bakine kuhinje i miris djetinjstva.

6.10.2021.
12:09
Pixabay
VOYO logo

Tajna izvrsnog okusa ove rolade dolazi iz punjenja napravljenog od oraha, a tijesto je često aromatizirano koricom limuna ili naranče.

Sastojci za tijesto za orahnjaču

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 30 g svježeg kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 30 g glatkog brašna
  • 50 ml toplog mlijeka
  • 350 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 50 g maslaca
  • 30 g šećera
  • pola limunove korice
  • 2 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 1 šalica (250 ml) mlijeka
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 jaje (za mazanje)

Sastojci za punjenje za orahnjaču

  • 350 g mljevenih oraha
  • 3 žlice ruma
  • 150 g šećera
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 100 g grožđica
  • 1 žlica meda
  • 200 ml mlijeka
  • pola limunove korice
  • pola žličice cimeta

Priprema orahnjače

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1.korak

Najprije izmrvite svježi kvasac s toplim mlijekom, šećerom i brašnom i ostavite 15 minuta dok ne postane pjenasto. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno sa soli, otopljenim maslacem, šećerom i koricom limuna. Dodajte žumanjke,1 cijelo jaje, kiselo vrhnje i kvasac. Mijesite dok se ne stvori mekano tijesto, zatim ostavite da se diže u nauljenoj zdjeli (oko 1 sat).

2.korak

U međuvremenu napravite nadjev: pomiješajte mljevene orahe sa šećerom i vanilin šećerom, koricom limuna, cimetom i medom. Grožđice sjedinite s rumom i ostavite stajati 15 minuta. U prethodnu smjesu dodajte grožđice s rumom. Dodajte vruće mlijeko i sve zajedno sjedinite. Ostavite da se ohladi dok ne razvaljate tijesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3.korak

Dignuto tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik otprilike 35 x 30 cm. Namažite s punjenjem, ostavljajući nepokrivenu granicu (1 cm) i zarolajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4.korak

Zagrijte pećnicu na 200 Cº, a tijesto premažite umućenim jajetom i pecite oko 40 minuta. Pustite da se potpuno ohladi prije rezanja. Prije posluživanja možete ga posuti šećerom u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo