Tajna izvrsnog okusa ove rolade dolazi iz punjenja napravljenog od oraha, a tijesto je često aromatizirano koricom limuna ili naranče.
Sastojci za tijesto za orahnjaču
- 30 g svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 30 g glatkog brašna
- 50 ml toplog mlijeka
- 350 g oštrog brašna
- prstohvat soli
- 50 g maslaca
- 30 g šećera
- pola limunove korice
- 2 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 1 šalica (250 ml) mlijeka
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 jaje (za mazanje)
Sastojci za punjenje za orahnjaču
- 350 g mljevenih oraha
- 3 žlice ruma
- 150 g šećera
- 1 žličica vanilin šećera
- 100 g grožđica
- 1 žlica meda
- 200 ml mlijeka
- pola limunove korice
- pola žličice cimeta
Priprema orahnjače
1.korak
Najprije izmrvite svježi kvasac s toplim mlijekom, šećerom i brašnom i ostavite 15 minuta dok ne postane pjenasto. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno sa soli, otopljenim maslacem, šećerom i koricom limuna. Dodajte žumanjke,1 cijelo jaje, kiselo vrhnje i kvasac. Mijesite dok se ne stvori mekano tijesto, zatim ostavite da se diže u nauljenoj zdjeli (oko 1 sat).
2.korak
U međuvremenu napravite nadjev: pomiješajte mljevene orahe sa šećerom i vanilin šećerom, koricom limuna, cimetom i medom. Grožđice sjedinite s rumom i ostavite stajati 15 minuta. U prethodnu smjesu dodajte grožđice s rumom. Dodajte vruće mlijeko i sve zajedno sjedinite. Ostavite da se ohladi dok ne razvaljate tijesto.
3.korak
Dignuto tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik otprilike 35 x 30 cm. Namažite s punjenjem, ostavljajući nepokrivenu granicu (1 cm) i zarolajte.
4.korak
Zagrijte pećnicu na 200 Cº, a tijesto premažite umućenim jajetom i pecite oko 40 minuta. Pustite da se potpuno ohladi prije rezanja. Prije posluživanja možete ga posuti šećerom u prahu.