Margarin se proizvodi od ulja, vode, soli i nekoliko dodatnih sastojaka kao što su emulgatori. Okus je poput maslaca, zato je popularan dodatak kolačima, ali obično uopće ne sadrži mliječne proizvode. Margarin nastaje kompliciranim kemijskim procesom i stoga nije nešto što možete napraviti kod kuće.
Maslac mast je mliječni proizvod od mlijeka ili vrhnja. Nastaje kada se vrhnje miješa, što uzrokuje odvajanje krutih tvari i tekućine, što u konačnici rezultira maslacem. Priprema maslaca je vrlo jednostavna, stoga ga možete bez problema napraviti i kod kuće.
Maslac mora imati najmanje 80% masti da bi se mogao komercijalno prodavati, a preostali postotak sastoji se od vode i mliječnih proteina, što je vrlo dobro kao dodatak u kolačima.
Sve se svodi na vrstu masnoće koja je uključena. Kao životinjski proizvod, maslac mast ima visoku razinu kolesterola i zasićenih masti koje nisu prisutne u margarinu. Margarin, s druge strane, ima više polinezasićenih i mononezasićenih masti, ali često sadrži i loše trans masti.
Omjesr maslaca i margarina koji se preporuča u kolačima je 1:1, odnosno 50% maslac masti i 50% margarina u kolačima.