Dolenjske okruglice (Slovenija)
SLOVENIJA
A danas su na red došli i naši prvi susjedi. Slovenija ima jednostavnu, ali svakako ne jednoliku kuhinju. Različitost se odlikuje u geografskoj raznolikosti, ali i u raznolikim susjedima.
Površinom mali, ali kulinarski svakako raznoliki. Slovenija ima 24 kulinarske regije i 14 vinskih oblasti. Ipak, autentičnost i prirodnost svakako odlikuju tradicionalnu slovensku kuhinju.
Žganci, palenta, potice, kranjske kobasice, pogače, kraški pršut, žlikrofi, kiselo zelje i repa, jela iz heljde i iz gljiva…
Grčka salata (Grčka)
GRČKA
U antici su im kuhari bili slavni gotovo kao filozofi. Jedna je od najstarijih kuhinja na području Europe - 300 godina prije Krista napisali su prvu kuharicu ikad. Maslinovo ulje im je neizostavan dodatak. Grčka kuhinja njeguje tisućljetnu tradiciju i raznolikost.
Grci su veliki ljubitelji predjela od povrća pa u najpoznatija grčka jela svakako ubrajamo Grčku salatu.Nutritivna vrijednost grčke kuhinje pozitivno se reflektira na zdravlje i ljepotu.
Uz laganu mediteransku vinu svakako paše i mediteranska kapljica. Grčka je poznata po svojim vinima.