Nikada ne odmrzavajte meso na radnoj površini i ne ostavljajte ga izvan hladnjaka duže od dva sata. Ljeti ovo vrijeme smanjite na 1 sat. Meso s kojim se ispravno rukuje pohranjeno u zamrzivaču na 0°C uvijek će biti sigurno iako će se kvaliteta s vremenom pogoršati.
Zamrzavanje mesa zadržava bakterije u fazi mirovanja. Međutim, nakon odmrzavanja te bakterije mogu ponovno postati aktivne.
Sve dok je temperatura hladnjaka između 1° i 5°C, odmrzavanje mesa u hladnjaku bit će sigurno. Upotrijebite tanjur ili tavu ispod mesa koje se odmrzava u hladnjaku.
Nakon odmrzavanja u hladnjaku, mljeveno meso treba iskoristiti što je prije moguće. Nakon što je meso zamrznuto i odmrznuto, pokvarit će se brže nego da nikada nije bilo zamrznuto.
Cijeli komadi mesa ostat će upotrebljivi još 3-5 dana u hladnjaku prije pripreme.
Meso odmrznuto u hladnjaku može se ponovno zamrznuti bez kuhanja, iako se može izgubiti određena kvaliteta.
U hladnjaku se može i odmrzavati meso, to je najsigurniji način odmrzavanja smrznutog mesa. Komadu mesa od 1-2 kg potrebno je oko 24 sata da se potpuno odmrzne u hladnjaku.