Sastojci za votku /

Od čega se radi votka?

Image
Foto: Pixabay

Votka je vjerojatno najpopularnije alkoholno piće na svijetu, a ljudi često ne znaju kako se priprema. Od čega se radi votka?

20.5.2022.
10:53
Pixabay
VOYO logo

Vodka se proizvodi od alkohola koji nastaje fermentacijom neke vrste ili biljne tvari s visokim udjelom škroba ili šećera s kvascem. Najčešće korištene vrste biljne tvari su žitarice, poput pšenice, kukuruza, raži ili krumpira.

Votka se također može napraviti od voća, poput grožđa i šećerne trske. Određeni proizvođači za izradu votke koriste čak i mliječnu sirutku. Votke na bazi žitarica i krumpira obično imaju neutralniji okus od votke na bazi voća i šećera i predstavljaju tradicionalni način proizvodnje ovog alkoholnog pića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soj kvasca koji se koristi za pretvaranje molekula šećera u alkohol specifičan je za svaku votku i smatra se strogo čuvanom tajnom. Ako je upotrijebljena biljna tvar votke teška u škrobu, dodaju se i enzimi kako bi se škrob najprije pretvorio u šećer da bi ga kvasac jeo.

Nakon što se stvori alkohol, sirovi alkohol se destilira, razrijedi i filtrira kako bi se napravila votka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo