Vodka se proizvodi od alkohola koji nastaje fermentacijom neke vrste ili biljne tvari s visokim udjelom škroba ili šećera s kvascem. Najčešće korištene vrste biljne tvari su žitarice, poput pšenice, kukuruza, raži ili krumpira.
Votka se također može napraviti od voća, poput grožđa i šećerne trske. Određeni proizvođači za izradu votke koriste čak i mliječnu sirutku. Votke na bazi žitarica i krumpira obično imaju neutralniji okus od votke na bazi voća i šećera i predstavljaju tradicionalni način proizvodnje ovog alkoholnog pića.
Soj kvasca koji se koristi za pretvaranje molekula šećera u alkohol specifičan je za svaku votku i smatra se strogo čuvanom tajnom. Ako je upotrijebljena biljna tvar votke teška u škrobu, dodaju se i enzimi kako bi se škrob najprije pretvorio u šećer da bi ga kvasac jeo.
Nakon što se stvori alkohol, sirovi alkohol se destilira, razrijedi i filtrira kako bi se napravila votka.