Pretražujući internet, naići ćete na mnoge očišćene dagnje recepti. Ukusni recepti za pripremu dagnji s kojima nećete pogriješiti su - dagnje na žaru i dagnje na crveno.
Dagnje na žaru
Dagnje na žaru sastojci:
- 1 kg dagnji
- 2 manja luka
- svježi peršin
- 4 režnja češnjaka
- 4 žlice maslinova ulja
- 2 žlica limunova soka
- 20 dcl prošeka
- sol, papar
Prvi korak je da očistite dagnje ako niste kupili već očišćene. Morate ih oprati u hladnoj slanoj vodi te dobro iščetkate. Isto tako, potrebno je izvući i odstraniti tzv. bradicu koja viri iz ove školjke, a kojom se ona drži za stijenu. Očišćene dagnje direktno idu na žar, a gotove su kada se u potpunosti otvore.
Za to vrijeme izmiješajte sitno nasjeckani luk, češnjak, svježi peršin, maslinovo ulje, limunov sok, prošek, malo soli i papra te sve zajedno prelijte preko dagnji.
Dagnje na crveno
Dadnje na crveno možete pripremiti sa tjesteninom ili rižom.
Sastojci za pripremu dagnji na crveno:
- 500 g dagnji
- 500 g tjestenine ili riže
- luk
- 3 režnja češnjaka
- 20 dcl pasirane rajčice
- 10 dcl bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol, papar
- svježi peršin
Ako ste kupili svježe ne očišćene dagnje, očistite ih kao i u receptu prije. Zatim stavite kuhati tjesteninu ili rižu. Nakon toga sitno narežite luk i češnjak te svježi peršin te ih popržite zajedno na maslinovom ulju, a zatim dodajte dagnje. Dagnje samo malo posolite, a zatim ih zalijte s vinom i pasiranom rajčicom. Sve poklopite i povremeno miješajte i pričekajte da se dagnje otvore. Poslužite ih tako da u tanjur servirate tjesteninu ili rižu, a gore, preko nje umak od dagnji.
Ova dva očišćene dagnje recepti najbolji su, a i najbrži, ne treba vam mnogo vremena, a okusom ćete oduševiti svakoga.