Kuglof je tradicionalni slatki kolač s područja Srednje Europe koji se najčešće poslužuje za doručak ili desert uz kavu ili čaj. Običan kuglof ima karakterističan okrugli oblik s rupom u sredini, a priprema se u posebnom kalupu koji se naziva kuglof kalup.
Običan kuglof sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 150 ml ulja
- 150 ml mlijeka
Kako se priprema običan kuglof?
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite kuglof kalup. U velikoj posudi izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodajte ulje i mlijeko u smjesu i miješajte dok se ne sjedini.
Prosijte brašno i prašak za pecivo u smjesu te lagano promiješajte dok se sve ne sjedini. Nalijte smjesu u kuglof kalup i poravnajte. Pecite običan kuglof u pećnici oko 45 minuta, dok ne dobije lijepu zlatno smeđu boju.
Kada je običan kuglof gotov, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu. Kada se kuglof ohladi, izvadite ga iz kalupa i poslužite.
Ovaj običan kuglof možete poslužiti uz omiljene preljeve, poput čokolade, šlaga ili voća, ili ga možete poslužiti samostalno uz kavu ili čaj. Također, možete dodati različite sastojke u smjesu kako biste dobili različite okuse, poput ribane limunove kore, cimeta ili kakaa.