Njoki s umakom od rajčica jelo je koje je brzo i jednostavno za pripremu. Umak od rajčice savršen je dodatak brojnim jelima, a isto tako i njokima. Kako pipremiti njoke s umakom od rajčica?
Njoki s umakom od rajčica sastojci:
- 1 kilogram njoka
- 2 žlice maslaca
- 2 žličice maslinovog ulja
- 3 žličice mljevenog češnjaka
- konzerva pelata rajčice
- ½ šalice umaka od rajčice
- ½ žličice mješavine sušenog talijanskog bilja
- ½ šalice pileće juhe - ili vode
- ⅓ šalice vrhnja
- ½ žličice mljevene crvene paprike
- sol
- papar
- svježi timijan, bosiljak i naribani parmezan za posluživanje
Njoki s umakom od rajčica priprema:
Napunite lonac vodom s oko 3 cm. Pustite da zavrije.
Dodajte njoke, kuhajte 2-3 minute dok njoki ne isplivaju. Ocijedite, pa njoke prelijte s 2 žličice maslinovog ulja kako se ne bi zalijepili.
Otopite maslac u velikoj tavi na umjerenoj vatri. Dodajte češnjak i pirjajte 1 minutu dok ne zamiriše.
Dodajte njoke i sušeno začinsko bilje te pirjajte 2-4 minute dok njoki ne počnu potamnjeti na rubovima.
Napravite umak od rajčice tako da dodate rajčicu, umak od rajčice i juhu u tavu na umjerenoj vatri i pustite da kuha.
Umiješajte vrhnje, crvenu papriku te sol i papar. Pirjajte 4-5 minuta dok se umak ne reducira i postane kremast.
Umiješajte njoke, začinite sa soli i paprom prema potrebi.
Ukrasite majčinom dušicom ili bosiljkom i svježe naribanim parmezanom te poslužite.