Njoki od krumpira bez glutena odličan su izbor za sve one kojima smeta gluten. Priprema njoka od krumpira bez glutena nije zahtjevna. Kako pripremiti njoke od krumpira bez glutena?
Sastojci za njoke od krumpira bez glutena:
- 1,5 kilograma krumpira
- 1 jaje
- pola šalice krumpirovog škroba
- žlica slatkog rižinog brašna
- pola žličice sitne soli
- 2 žlice rižinog brašna
Priprema njoka od krumpira bez glutena:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Svaki krumpir nekoliko puta izbockajte vilicom i stavite na lim za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici dok ne omekšaju, oko 50 minuta. Ohladite 10 minuta.
Ogulite krumpire i propasirajte ih kroz mlin za rižu ili hranu u veliku zdjelu. Drvenom žlicom napravite udubljenje u pire krumpiru i ulijte jaje te dobro promiješajte.
U zdjeli umutite krumpirov škrob, slatko rižino brašno i sol. Pospite smjesom od krumpira i miješajte dok ne nastane mekano tijesto. Nožem ili rezačem za tijesto prerežite tijesto na 4 jednaka dijela.
Radnu površinu pospite rižinim brašnom kako se tijesto ne bi lijepilo. Razvaljajte 1 komad tijesta u rolicu. Narežite na njoke od krumpira bez glutena. Svaki nježno zarolajte stražnjom stranom vilice kako biste stvorili grebene. Ponovite s preostalim tijestom.
Otresite višak rižinog brašna i ostavite njoke od krumpira bez glutena da odstoje, oko 5 minuta. Zakuhajte veliki lonac slane vode. Dodajte njoke od krumpira bez glutena u serijama i kuhajte, bez miješanja, dok ne isplivaju na vrh, 1 do 2 minute. Izvadite šupljikavom žlicom. Njoki od krumpira bez glutena su gotovi.