U potrazi ste za receptima za niskokalorične kolače. Naime, samo zato što su niskokalorični ne znači da nisu ukusni. Pogledajte kako se priprema ovaj niskokalorični kolač.
Sastojci za niskokalorični kolač:
- 30 dkg integralnog pšeničnog brašna ili brašna bez glutena
- prašak za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- pola žličice soli
- 2 dkg svježe naribane korice limuna
- žlica maslaca ili kokosovog ulja, otopljenog i malo ohlađenog
- 3 bjelanjka sobne temperature
- žlica ekstrakta vanilije
- žlica kreme od vanilije stevije
- 18 dkg običnog nemasnog grčkog jogurta
- 120 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
- 150 ml nemasnog mlijeka
- 20 dkg svježih borovnica
Kako se priprema niskokalorični kolač?
Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenj.
Za pripremu niskokaloričnog kolača, u srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i koricu limuna. U posebnoj zdjeli pjenasto izmiješajte maslac, bjelanjke, ekstrakt vanilije i steviju. Umiješajte grčki jogurt, miješajte dok ne prestanu velike grudice. Umiješajte limunov sok i 2 žlice mlijeka. Naizmjenično dodajte mješavinu brašna i preostalo mlijeko, počevši i završivši s mješavinom brašna, i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Ostavite 2 žlice borovnica sa strane, a ostatak nježno umiješajte lopaticom.
Tijesto rasporedite u pripremljenu tepsiju, a na vrh nježno utisnite preostale borovnice. Pecite na 180°C, 45-55 minuta ili dok vrh ne postane čvrst na dodir i dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohladite niskokalorični kolač u kalupu 10 minuta prije nego što ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.