Slanutak, također poznat kao garbanzo grah, praktički je glavni sastojak bliskoistočne kuhinje. Oni su osnova za hranu poput falafela i, iako je prikladno koristiti konzervirani slanutak, sušeni slanutak stvarno je bolja opcija.
Sušeni slanutak je mnogo ekonomičniji i imaju prirodniji okus jer nisu natopljeni konzervansima. Također, bilo koji dodatni slanutak može se zamrznuti za kasnije koristiti. Jedini nedostatak je da morate potopiti slanutak prije nego što ih možete kuhati. Reći ćemo vam kako to učiniti kako bi vaša obitelj mogla uživati u ovim ukusnim malim zalogajima.
Baš kao i kod bilo kojeg drugog suhog graha, prva stvar koju ćete morati učiniti prije kuhanja sušenog slanutka je potopiti ih.
Sortirajte slanutak kako biste bili sigurni da nema kamenja ili krhotina, uklanjajući sve što pronađete.
Stavite slanutak u veliku zdjelu i potpuno pokrijte hladnom vodom.
Ostavite da se namače preko noći ili oko 12 sati. Čajna žličica sode bikarbone može se dodati kako bi se pomoglo u procesu namakanja, ali obična voda 12 sati radi sasvim dobro.
Nakon što se slanutak namoči, vrijeme je da ih skuhate. To je vrlo lako i traje nešto više od sat vremena. Ocijedite slanutak u velikoj posudi i prebacite ih u veliki lonac za kuhanje. Pokrijte vodom dvostruko veću količinu slanutka i prokuhajte. Pokrijte, smanjite vatru na srednje jaku i ostavite lonac da kuha otprilike jedan sat.
Napravite test okusa kako biste bili sigurni da su dovoljno nježni za vašu naklonost. Ako nisu baš tamo gdje ih želite, kuhajte još malo.
Ocijedite i ostavite da se ohladi 15 minuta.
Nakon što se slanutak ohladi, spremni su za korištenje. Kuhani slanutak može se držati pokrivenim u hladnjaku do tri dana. Također se mogu zamrznuti u hermetički zatvorenoj posudi oko mjesec dana.
Ovo je jednostavan način za namakanje i kuhanje slanutka koji će zasigurno zamijeniti konzervirani slanutak u vašem kućanstvu.