Jambalayja je južnoameričko jelo slično španjolskoj paeli i, na našim stolovima udomaćenom, đuveču.
Sastoji se od riže, mesa i povrća a obavezno u njega ide i kobasica. U jambalayju možete dodati i repove kozica, škampa ili ostalih morskih plodova.
Sastojci za četiri osobe:
- maslinovo ulje
- 300 grama riže
- 2 rajčice (oguljene ako vam smeta kožica)
- stabljika celera
- 2 češnja češnjaka
- paprika
- glavica luka
- kobasica (pikatntna)
- oguljeni repovi račića (ako želite)
- komad pilećeg filea ili nekog drugog mesa
- sol, papar
Priprema:
U širem, plićem loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njega stavite meso izrezano na kockice da se sa svih strana zapeče. Pritom miješajte da se ne zalijepi. Kad se zapeklo, stavite ga sa strane i na ulje bacite luki i celer, dinstajte nekoliko minuta pa dodajte kobasicu izrezanu na kolutove, češnjak (možete ga zgnječiti nožem), sol, papar i sitno izrezanu rajčicu i papriku.
Sve skupa dinstajte još pet minuta uz učestalo miješanje pa natrag u lonac ubacite meso i repove račića. Potom dodajte rižu, promiješajte, pustite kratko dok ne počne 'cvrčati' i onda podlijte temeljcem ili vodom, smanjite vatru i ostavite da se krčka otprilike pola sata dok riža ne bude gotova.