Hladetina je specijalitet koji su radile naše bake. Najfinija hladetina je ona koju prilagodite svom ukusu. Dodajte začine i dijelove svinjetine prema svojoj želji i dobit ćete najfiniju hladetinu. Donosimo osnovni recept kako se radi hladetina koji uvijek možete prilagoditi svom ukusu.
Sastojci za domaću hladetinu:
- 1 kg svinjskih nogica, jezika, hrskavice, kože
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 lista lovora
- nekoliko zrna papra
- sol
- žlica octa
- voda
Kako se priprema najfinija hladetina:
Stavite kuhati svinjske nogice, jezik, hrskavicu i kožu. Kuhajte zajedno sa začinima i povrćem. Kada se meso počne odvajati od kostiju možete maknuti s vatre. Prosječno vrijeme kuhanja iznosi od 3 do 4 sata ovisno o debljini mesa.
Premjestite meso u posudu i prelijte s tekućinom u kojoj se kuhalo. Možete procijediti tekućini, a i ne trebate.
Hladetinu stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi i stisne.