Najbolji kupus se kiseli kako bi ga mogli spremiti za zimu, i da ga imamo pri ruci cijele godine. Kiseljenje sprečava propadanje najboljeg kupusa tako da može stajati poprilično duže vrijeme spreman za konzumaciju.
Sastojci za kiseljenje najboljeg kupusa:
- ½ srednje glavice kupusa
- 1 ¼ šalice vode
- 1 ¼ šalice jabučnog octa
- 1 ½ žličice soli
- 2 žličice šećera
- prstohvat crvene paprike
- 2 režnja češnjaka, narezana na ploške
- 2 žličice sjemenki korijandera
- 12 zrna crnog papra
Priprema najboljeg kupusa za kiseljenje:
Narežite najbolji kupus na tanke ploške. Stavite vodu u lonac i zakuhajte na jakoj vatri. Maknite posudu s vatre i dodajte ocat, sol i šećer. Dodajte prstohvat pahuljica crvene paprike, ako koristite.
Narendani najbolji kupus stavite u zdjelu pa ga prelijte vrućom salamurom. Podijelite kupus u salamuri u 2 staklenke (od 1 litre), ravnomjerno rasporedite ploške češnjaka, sjemenke korijandera i zrna papra.
Stavite poklopce na staklenke i ostavite na hladnom i tamnom mjestu.