Ovaj pikantni i aromatični chili umak za roštilj prekriven je slatkim sastojcima kako bi bio složen, ali savršen da nadopuni hranu, a da je ne nadjača. Prilagodite ljutinu promjenom količine čilija koje dodajete. Ljutinu najboljeg chili umaka možete smanjiti i uklanjanjem sjemenki iz suhih čilija.
Sastojci potrebni da pripremite najbolji chili umak su:
- 1 šalica vruće vode
- 6 suhih crvenih čili papričica
- 4 sušene pekin čili papričice
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 1 šalica kečapa
- 1/2 šalice umaka od rajčice
- 1/3 šalice octa
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 režnja češnjaka, mljevena
- 2 žličice suhe gorušice
- 2 žličice crnog papra
- 2 žličice paprike
- 1/2 žličice kumina
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
Kada pripremate najbolji chili umak najprije operite i očistite čili papričice. Ako želite smanjiti ljutinu, možete izvaditi koštice iz papričice. Osušeni čili stavite u vruću vodu na 15 minuta da omekša. Ulijte vodu i čili u blender i miksajte dok chili umak ne postane gladak. Na ulju pirjajte luk i češnjak. Ulijte izmiksani čili i dodajte preostale sastojke. Pustite da najbolji chili umak prokuha pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Ovaj recept za ljuti chili umak je gotov i spreman za posluživanje uz roštilj ili neko drugo pečeno meso.