Priprema ukiseljenog kupusa vrlo je jednostavna, zahtijeva minimalnu pripremu, a nakon što se malo potrudite i odaberete najbolje vrijeme za kiseljenje, preostaje vam samo strpljenje i čekanje.
Berba kupusa obično započinje krajem rujna pa je to i razdoblje kada polako može krenuti tradicionalan jesenski proces kiseljenja kupusa. Iako vrijeme branja kupusa uvelike ovisi i o vremenskim prilikama, ipak najčešće kad jesen pokuca na vrata, većina ljudi kreće u berbu i kiseljenje kupusa. Preporuča se da je najbolje vrijeme za kiseljenje kupusa sredinom listopada.
Ono što je također važno napomenuti je da proizvođači kupusa nerijetko ne vode računa da su temperatura i vremenski uvjeti odgovarajući. Proces biofermentacije kod kiseljenja kupusa zahtijeva da temperature budu stabilne i to na razini od 18 do 21 stupnjeva Celzijevih. U tim se vremenskim uvjetima kupus brzo i lako zakiseli pa ne treba brzati s ovom radnjom.
Kiselom kupusu su u procesu kiseljenja najčešće za fermentaciju potrebna do četiri tjedna, stoga ukoliko počnete s ovim procesom kraje devetog mjeseca, možete računati na to da ćete u listopadu ili početkom studenog već imati ukusan kiseli kupus koji će vas oduševljavati tijekom cijele zime, ukoliko ga prije ne pojedete. Okus ukiseljenog kupusa je prilično neutralan, pa odlično ide uz većinu obroka.