Najbolju riblju juhu dobit će te kombinacijom ukusne ribe, začina i svježeg začinskog bilja.
Sastojci potrebni za pripremu najbolje riblje juhe su:
- žličica korijandera
- žličica kumina
- pola žličice ljuskica crvene paprike
- pola žličice kurkume
- pola žličice mljevene paprike
- 1 kg ribljih fileta (brancin)
- sol, papar
- maslinovo ulje
- glavica crvenog luka nasjeckana
- crvena paprika, nasjeckana
- 2 komada celera, nasjeckana
- 4 češnja češnjaka, mljevena
- konzerva sjeckane rajčice
- ½ šalice bijelog vina
- 4 šalice temeljca od povrća ili pilećeg temeljca
- nasjeckani svježi peršin
- 3 nasjeckana luka
- sok od jednog limuna
Upute za pripremu najbolje riblje juhe:
U zdjeli pomiješajte sve začine zajedno. Začinite ribu sa soli, paprom i 2 do 3 žličice mješavine začina.
U velikom loncu zagrijte 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, papriku, celer i češnjak. Kuhajte uz redovito miješanje 5 minuta ili dok povrće ne omekša. Začinite dobrim prstohvatom soli i crnim paprom. Dodajte ostatak mješavine začina.
Dodajte rajčice, bijelo vino i temeljac po želji. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru na srednje nisku. Lonac napola poklopite i ostavite da lagano kuha 20 minuta.
Dodajte ribu i kuhajte oko 4 do 5 minuta ili dok se riba ne skuha. Umiješajte peršin i sok od limuna.