Često ćete među starijim generacijama čuti rasprave oko toga čija je palenta najbolja palenta. Svatko će tvrditi da je upravo njegova najbolja palenta, a odgovor se zapravo krije u jednostavnoj pripremi i odličnom ishodu. Naime, najbolja palenta je upravo ona koja je najkremastija, ali i ona koja je jednako ukusna kada je se konzumira samostalno i kada joj se dodaju različiti umaci i druga jela.
Najbolja palenta priprema se od sljedećih sastojaka:
- 200 g kukurzne krupice ili palente
- 800 ml vode
- Sol
- Žličica maslaca
Da bi se najbolja palenta našla na vašem stolu, morate ju skuhati što kremastijom. Stavite kuhati vodu i sol i ostavite da zavri. Kada zavri polako dodavajte kukuruznu krupicu ili palentu miješajući pjenjačom. Što ćete bolje miješati, ona će biti gušća. Miješajte i kuhajte 5 minuta, a zatim dodajte maslac i sve dobro još nekoliko puta promiješajte. Pazite da vam se ne stvore grudice.
Ovako pripremljena je najbolja palenta, a tako lagana za pripremu.