Kuharica / Nadjevene zapečene jabuke u umaku s rumom

Image

Zanima vas kako napraviti nadjevene zapečene jabuke u umaku s rumom? Na pravom ste mjestu, donosimo recept za nadjevene zapečene jabuke u umaku s rumom.

29.9.2021.
9:37
VOYO logo

Nadjevene zapečene jabuke u umaku s rumom sigurno će vas oduševiti, saznajte kako pripremiti ovo zanimljivo i ukusno jelo.

Sastojci za nadjevene zapečene jabuke u umaku s rumom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 4 crvene jabuke
  • 100 g maslaca, plus dodatno za podmazivanje
  • 4 žlice grožđica
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • Kora jedne naranče
  • 100 g smeđeg šećera, plus dodatno za posipanje jabuka

Sastojci za umak od ruma:

  • 200 g šećera u prahu
  • 3 žlice mekog neslanog maslaca
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • Tamni rum po ukusu
  • Prstohvat soli

Nadjevene zapečene jabuke u umaku s rumom priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno zagrijte pećnicu na 190 °.

U zdjeli srednje veličine pomiješajte meki maslac i smeđi šećer dok se dobro ne sjedine. Dodajte grožđice, mljeveni cimet i svježe naribanu koricu naranče i dobro promiješajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabuke operite i dobro osušite. Iz podnožja svake jabuke izrežite mali disk kako bi jabuke mogle čvrsto stajati u posudi za pečenje. Uklonite središte svake jabuke. Zatim malim nožem napravite mali rez oko cijele duljine jabuke, tako će jabuka zadržati oblik nakon pečenja.

Namastite posudu za pečenje s prstohvatom maslaca i na njega stavite jabuke koje stoje. Napunite svaku jabuku mješavinom začinjenog maslaca, dopuštajući da dio mješavine prekrije vrh jabuke. Pecite 30 minuta dok ne porumeni. Izvadite iz pećnice, pospite s malo smeđeg šećera i držite na toplom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za karamelizirani umak od ruma otopite šećer na srednje jakoj vatri 4 do 5 minuta dok se šećer ne pretvori u bogatu jantarnu karamelu. Maknite s vatre i pustite da se karamel malo ohladi, a zatim pažljivo umiješajte maslac. Stvoriti će se mjehurići. Mutite dok se mjehurići ne slegnu, a zatim dodajte vrhnje, miješajući dok karamel ne postane gladak, oko 2 minute. Dodajte tamni rum, maslac i sol te dobro promiješajte.

Nadjevene zapečene jabuke u umaku s rumom poslužite jednu po osobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo