Nadjevene zapečene jabuke u umaku s rumom sigurno će vas oduševiti, saznajte kako pripremiti ovo zanimljivo i ukusno jelo.
Sastojci za nadjevene zapečene jabuke u umaku s rumom:
- 4 crvene jabuke
- 100 g maslaca, plus dodatno za podmazivanje
- 4 žlice grožđica
- 1 žličica mljevenog cimeta
- Kora jedne naranče
- 100 g smeđeg šećera, plus dodatno za posipanje jabuka
Sastojci za umak od ruma:
- 200 g šećera u prahu
- 3 žlice mekog neslanog maslaca
- 150 ml vrhnja za šlag
- Tamni rum po ukusu
- Prstohvat soli
Nadjevene zapečene jabuke u umaku s rumom priprema:
Prethodno zagrijte pećnicu na 190 °.
U zdjeli srednje veličine pomiješajte meki maslac i smeđi šećer dok se dobro ne sjedine. Dodajte grožđice, mljeveni cimet i svježe naribanu koricu naranče i dobro promiješajte.
Jabuke operite i dobro osušite. Iz podnožja svake jabuke izrežite mali disk kako bi jabuke mogle čvrsto stajati u posudi za pečenje. Uklonite središte svake jabuke. Zatim malim nožem napravite mali rez oko cijele duljine jabuke, tako će jabuka zadržati oblik nakon pečenja.
Namastite posudu za pečenje s prstohvatom maslaca i na njega stavite jabuke koje stoje. Napunite svaku jabuku mješavinom začinjenog maslaca, dopuštajući da dio mješavine prekrije vrh jabuke. Pecite 30 minuta dok ne porumeni. Izvadite iz pećnice, pospite s malo smeđeg šećera i držite na toplom.
Za karamelizirani umak od ruma otopite šećer na srednje jakoj vatri 4 do 5 minuta dok se šećer ne pretvori u bogatu jantarnu karamelu. Maknite s vatre i pustite da se karamel malo ohladi, a zatim pažljivo umiješajte maslac. Stvoriti će se mjehurići. Mutite dok se mjehurići ne slegnu, a zatim dodajte vrhnje, miješajući dok karamel ne postane gladak, oko 2 minute. Dodajte tamni rum, maslac i sol te dobro promiješajte.
Nadjevene zapečene jabuke u umaku s rumom poslužite jednu po osobi.