Talijanski recept za punjene lignje je klasično talijansko jelo, poznato u cijelom svijetu kao punjene lignje na talijanski način. Oni su vrlo ukusan recept za nadjev za punjene lignje, savršeni za svaku priliku i svako godišnje doba.
Sastojci za nadjev za punjene lignje:
- 50 dkg lignji
- 2 zelena luka, sitno nasjeckana
- 8 češnja češnjaka, nasjeckanog
- 45 dkg plodova mora
- žlica soka od limuna
- pola šalice maslaca
- 20 dkg krem sira, izrezanog na kockice
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 3 šalice mlijeka
- 200 g svježe ribanog parmezana
- prstohvat papra
- 60 g svježe ribanog sira
Priprema nadjeva za punjene lignje:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusa. Isperite lignje i osušite ih. U velikoj zdjeli pomiješajte luk, 6 češnjeva češnjaka, škampe, meso rakova i limunov sok. U svaki krak lignje žlicom ubacite malo ove smjese i krajeve 'zašijte' čačkalicom. Rasporedite u jednom sloju na dno posude za pečenje. Stavite na stranu. Nadjev za punjene lignje ste već pripremili.
Otopite maslac u loncu na srednjoj vatri. Umiješajte krem sir i 2 češnja češnjaka. Kuhajte i miješajte dok se krem sir ne otopi. Postupno umiješajte mlijeko. Kuhajte dok se ne zagrije, a zatim maknite s vatre i umiješajte parmezan i papar. Prelijte sve cjevčice lignji u posudi za pečenje. Na vrh svake pospite oko 2 žlice sira.
Pecite nepokriveno dok sir ne porumeni, a umak postane pjenušav. Punjene lignje su gotove i spremne za posluživanje.